Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4-6
Czas smażenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 300 g makaronu (np. świderki, rurki, kolanka)
  • 120 g różyczek brokułów
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g mleka
  • 3 jaja
  • 100 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 120 g serka topionego śmietankowego lub naturalnego
  • 100 g tartego sera mozarella lub żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1,2 litra wody
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Ugotować makaron: Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 minut).
  2. Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 300 g makaronu, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. (Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu).
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez pojemnik do gotowania na parze, przepłukać zimną wodą, przełożyć do miski.
  4. 100 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 200 g fasolki szparagowej umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. 200 g różyczek kalafiora dołożyć do fasolki, 120 g różyczek brokułów umyć, ułożyć w górnej części pojemnika do gotowania na parze.
  5. Do dzbanka wlać 1 litr wody, naczynie z fasolką i kalafiorem umieścić na dzbanku, przykryć. Gotować warzywa, program para – czas 10 minut.
  6. Pojemnik odkryć, tackę z brokułami ustawić na pojemniku z fasolką i kalafiorem, przykryć. Gotować razem – program para, czas 15 minut.
  7. Pojemniki z warzywami zdjąć, warzywa przełożyć do miski z makaronem, wodę wylać. Dzbanek opłukać i osuszyć.
  8. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.
  9. Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  10. Otworzyć pokrywę, cebulę dodać do makaronu z warzywami, wymieszać. Makaron z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania.
  11. W dzbanku zamocować nóż, wlać 100 g mleka, dodać 120 g serka topionego śmietankowego lub naturalnego pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić serek – temperatura 70˚C, czas 5 minut, prędkość 2.
  12. Otworzyć pokrywę, do serka włożyć 150 g gęstego jogurtu, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki mielonej, 1 łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 30 sekund, prędkość 3.
  13. Makaron z warzywami zalać przygotowanym sosem, obficie posypać tartym serem. Włożyć do piekarnika, zapiekać w temperaturze 180˚C przez ok 20 minut.
Udostępnij:
4.2 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek