Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
około 15 sztuk
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 5 g słodkiej mielonej papryki
  • 100 g żółtego tartego sera
  • 40 g ketchupu
  • 50 g masła
  • 1000 g wody
Wskazówki:

1. Do farszu można wykorzystać ugotowane mięso z rosołu, wtedy należy w etapach przygotowania pominąć krok 1 i 2.

2. Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, założyć naczynie do gotowania na parze, a do niego umieścić 300 g piersi z kurczaka. Mięso ugotować na parze. Opcja na parze, czas 25 minut.
  2. Z naczynia miksującego zdjąć naczynie do gotowania na parze, wylać wodę, mięso przestudzić.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać ugotowane wcześniej mięso. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, mięso rozdrobnić. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, mięso przełożyć do miseczki.
  5. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem. 300 g pieczarek zetrzeć na tarce. Czas 20 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę z popychaczem, wyjąć tarczę i trzpień. Zamontować mieszadło, dodać 50 g masła. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, pieczarki podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać do pieczarek rozdrobnione wcześniej mięso, wsypać szczyptę soli, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, 5 g papryki mielonej słodkiej i dodać 40 g ketchupu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 2.
  8. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Do gorącego farszu wsypać 100 g żółtego tartego sera. Całość wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  9. 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego rozwinąć. Na całej powierzchni wysmarować farsz. Ciasto zawijać w rulonik wzdłuż dłuższego boku.
  10. Rulonik pokroić na około 1,5-2 cm plasterki. Każdy plasterek poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Piekarnik nagrzać do 200°C, piec ślimaczki około 25-27 minut.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką