Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
około 15 sztuk
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 5 g słodkiej mielonej papryki
  • 100 g żółtego tartego sera
  • 40 g ketchupu
  • 50 g masła
  • 1000 g wody
Wskazówki:

1. Do farszu można wykorzystać ugotowane mięso z rosołu, wtedy należy w etapach przygotowania pominąć krok 1 i 2.

2. Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, założyć naczynie do gotowania na parze, a do niego umieścić 300 g piersi z kurczaka. Mięso ugotować na parze. Opcja na parze, czas 25 minut.
  2. Z naczynia miksującego zdjąć naczynie do gotowania na parze, wylać wodę, mięso przestudzić.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać ugotowane wcześniej mięso. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, mięso rozdrobnić. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, mięso przełożyć do miseczki.
  5. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem. 300 g pieczarek zetrzeć na tarce. Czas 20 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę z popychaczem, wyjąć tarczę i trzpień. Zamontować mieszadło, dodać 50 g masła. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, pieczarki podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać do pieczarek rozdrobnione wcześniej mięso, wsypać szczyptę soli, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, 5 g papryki mielonej słodkiej i dodać 40 g ketchupu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 2.
  8. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Do gorącego farszu wsypać 100 g żółtego tartego sera. Całość wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  9. 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego rozwinąć. Na całej powierzchni wysmarować farsz. Ciasto zawijać w rulonik wzdłuż dłuższego boku.
  10. Rulonik pokroić na około 1,5-2 cm plasterki. Każdy plasterek poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Piekarnik nagrzać do 200°C, piec ślimaczki około 25-27 minut.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek