Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto 3 bit

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
około 16 kawałków
Czas gotowania:
16 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • około 250 g herbatników
  • 500 g masy krówkowej kajmak
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g mleka

Krem budyniowy:

  • 800 g mleka
  • 80 g proszku budyniowego waniliowego
  • 4 żółtka jaj
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru

Krem śmietankowy:

  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru
Dodatkowe:

kwadratowa foremka o boku długości 24 cm

Wskazówki:

1. Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 800 g mleka, wsypać 80 g proszku budyniowego waniliowego oraz dodać 4 żółtka jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować budyń. Temperatura 100°C, czas 12 minut, prędkość 2.
  2. Zdjąć pokrywę. Budyń wyjąć z naczynia, odstawić go do całkowitego wystudzenia.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Dodać 250 g pokrojonego na mniejsze kawałki masła w temperaturze pokojowej oraz wsypać 150 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  4. Na pokrywie otworzyć zaślepkę. Przez otwór stopniowo dodawać zimny budyń. Krem mieszać do całkowitego połączenia się składników. Czas 3 minuty, prędkość 3.
  5. Gotowy krem przełożyć do miski, umyć naczynie.
  6. Teraz pora na krem śmietankowy. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36% i wsypać 40 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę. Dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  8. Do miseczki wlać 150 g mleka. Przygotować około 250 g herbatników. Każdego herbatnika zanurzyć w mleku (od razu wyjąć go z mleka) i tak namoczone herbatniki układać ściśle obok siebie na dnie kwadratowej foremki o boku długości 24 cm.
  9. Na herbatniki wysmarować równomiernie 500 g masy krówkowej kajmak. Na to położyć ściśle obok siebie kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników.
  10. Kolejną warstwą jest krem budyniowy, który trzeba równomiernie rozsmarować na herbatnikach. Na to położyć ściśle obok siebie kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników.
  11. Ostatnią warstwą jest przygotowany wcześniej krem śmietankowy, równomiernie rozsmarować go na herbatnikach.
  12. 100 g mlecznej czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Taką posypka posypać wierzch ciasta.
  13. Ciasto 3 bit przechowywać w lodówce.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką