Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet w słoiku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4 słoiki o pojemności 300 ml
Czas gotowania:
1 godzina i 45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 1 kg udek z kurczaka (waga bez kości i skóry)
  • 500 g drobiowej wątroby
  • 10 g soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2600 g wody+ około 1500 g wody do pasteryzowania słoików
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • W razie potrzeby po wykonanym kroku 9, gdy mięso nie będzie jeszcze dobrze rozdrobnione należy czynność tę powtórzyć. Czas 2 minuty, prędkość 5.
  • Uwaga!!! Słoiki przy wyciąganiu ich z garnka są gorące!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym założyć koszyczek, włożyć do niego 1 kg udek z kurczaka bez kości, 1 małą obraną marchewkę, 1 mały korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera, kawałek pory, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i wsypać 5 g soli.
  2. Całość zalać 1500 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować mięso. Opcja na parze, czas 60 minut.
  3. Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z warzywami i mięsem, powstały wywar odlać do kubka.
  4. W naczyniu miksującym założyć koszyczek, włożyć do niego 500 g drobiowej wątroby, wlać 1100 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować wątróbkę. Opcja na parze, czas 15 minut.
  5. Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ugotowaną wątrobą z naczynia, wylać z naczynia wodę.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Do naczynia dodać ugotowane mięso z kurczaka i wątróbki, wlać 200 g wywaru z gotowania mięsa.
  7. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, mięso drobno rozdrobnić. Czas 2 minuty, prędkość 5.
  8. Zdjąć pokrywę, do mięsa dodać 5 g soli, 1 płaską łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, ugotowaną marchewkę, pietruszkę i seler (pory można wyrzucić). Wlać 100 g wywaru.
  9. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie dokładnie wymieszać masę na pasztet. Czas 2 minuty, prędkość 5.
  10. Tak przygotowane mięso na pasztet wkładać do 4 słoików po 300 ml każdy. Słoiki mocno zakręcić pokrywkami.
  11. Na dnie garnka wyłożyć ścierkę, włożyć dobrze dokręcone słoiki. Całość zalać 1500 g wody. Słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  12. Po tym czasie wyjąć słoiki z wody, odstawić je w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek