Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto góra lodowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 15 kawałków
Czas gotowania:
40 minut
Czas pieczenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 5 g proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 800 g mleka
  • 80 g proszku budyniowego waniliowego
  • 4 żółtka jaj
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru

Polewa:

  • 250 g masła
  • 110 g wody
  • 100 g cukru
  • 200 g mleka w proszku
  • 10 g ciemnego kakao

Dodatkowo:

około 180 g okrągłych biszkoptów

Dodatkowe:

kwadratowa blacha o boku długości 24 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia – Blacha z biszkoptem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Białka 6 jaj oddzielić od żółtek. Do naczynia wlać białka. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić białka na pianę. Czas 7 minut, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę. Wsypać 220 g cukru ponownie ubijać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Wlać żółtka, wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 2 minuty, prędkość 3. Zdjąć pokrywę, łopatką zgarnąć wszystko ze ścianek, ponownie wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, wsypać 170 g przesianej przez sitko mąki pszennej, 20 g ciemnego kakao i 5 g proszku do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 30 sekund, prędkość 2.
  5. Zdjąć pokrywę. Ciasto delikatnie zamieszać łopatką, przelać do kwadratowej blachy o boku długości 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 50 minut.
  6. Biszkopt przestudzić, następnie przekroić go wzdłuż na pół.
  7. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 800 g mleka, wsypać 80 g proszku budyniowego waniliowego oraz dodać 4 żółtka jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować budyń. Temperatura 100°C, czas 12 minut, prędkość 2.
  8. Zdjąć pokrywę. Budyń wyjąć z naczynia, odstawić go do całkowitego wystudzenia.
  9. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Dodać 250 g pokrojonego na mniejsze kawałki masła w temperaturze pokojowej oraz wsypać 150 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  10. Na pokrywie otworzyć zaślepkę. Przez otwór stopniowo dodawać zimny budyń. Krem mieszać do całkowitego połączenia się składników. Czas 3 minuty, prędkość 3.
  11. Pierwszą połówkę biszkoptu przełożyć do blachy, w której był pieczony. Na niego wysmarować połowę kremu budyniowego, wyrównać wierzch.
  12. Na krem położyć drugą połówkę biszkoptu, na wierzch wysmarować pozostałą część kremu budyniowego, wyrównać wierzch.
  13. Na krem budyniowy powciskać na stojąco okrągłe biszkopty (potrzebne około 180 g), w równych odstępach od siebie. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania polewy.
  14. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wlać 110 g wody, wsypać 100 g cukru, dodać 250 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać masę do czasu rozpuszczenia się masła i cukru. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  15. Zdjąć pokrywę, odczekać około 30 minut, aż masa trochę przestygnie.
  16. Do naczynia, w którym jest rozpuszczone masło wsypać 200 g mleka w proszku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę na polewę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  17. Zdjąć pokrywę, połowę polewy przełożyć do miski, do drugiej połowy polewy dodać 10 g ciemnego kakao. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  18. Zdjąć pokrywę, polewę przełożyć do osobnej miseczki.
  19. Ciasto wyjąć z lodówki. Na biszkopty wylewać polewę na przemian raz jasną, raz ciemną. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką