Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto Piegusek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
15-20 kawałków
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
Składniki:
  • 250 g masła
  • 45 g mleka
  • 180 g cukru
  • 150 g maku niebieskiego
  • 270 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia

5 jajek

forma keksowa długości 35 cm lub okrągła forma o średnicy 24 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Forma do pieczenia po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Dodać 250 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, 45 g mleka, 120 g cukru i 150 g maku niebieskiego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać masę, aby masło i cukier się rozpuściło. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.
  2. Zdjąć pokrywę, masę przelać do miski i przestudzić, naczynie miksujące umyć.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek, dodać 5 białek jajek, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, białka ubić na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, ubitą pianę z białek przełożyć do miski.
  5. W naczyniu miksującym zamontować motylek, dodać 5 żółtek jaj i wsypać 60 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć żółtka z cukrem. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, wlać przestudzoną masę makową. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać całość. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, wsypać 270 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto do połączenia się składników. Czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę, wyjąć motylek. Do ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Całość wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki bardzo delikatnie, aby ciasto nie straciło swojej puszystości.
  9. Formę keksową długości 35 cm lub formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
  10. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciasto 45 minut.
  11. Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką