Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto Piegusek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
15-20 kawałków
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
Składniki:
  • 250 g masła
  • 45 g mleka
  • 180 g cukru
  • 150 g maku niebieskiego
  • 270 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • forma keksowa długości 35 cm lub okrągła forma o średnicy 24 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Forma do pieczenia po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Dodać 250 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, 45 g mleka, 120 g cukru i 150 g maku niebieskiego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać masę, aby masło i cukier się rozpuściło. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.
  2. Zdjąć pokrywę, masę przelać do miski i przestudzić, naczynie miksujące umyć.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek, dodać 5 białek jajek, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, białka ubić na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, ubitą pianę z białek przełożyć do miski.
  5. W naczyniu miksującym zamontować motylek, dodać 5 żółtek jaj i wsypać 60 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć żółtka z cukrem. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, wlać przestudzoną masę makową. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać całość. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, wsypać 270 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto do połączenia się składników. Czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę, wyjąć motylek. Do ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Całość wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki bardzo delikatnie, aby ciasto nie straciło swojej puszystości.
  9. Formę keksową długości 35 cm lub formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
  10. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciasto 45 minut.
  11. Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek