Przepis nadesłany przez: Natalia D.
Dodaj do ulubionych
Favorite

Panna cotta z sosem owocowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + czas tężenia 2-3h
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200g mleka
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 40 g cukru wanilinowego
  • 100 g świeżych owoców lub mrożonych: truskawek, malin bądź borówek
Wskazówki:

Przed wyciągnięciem panna cotty na talerzyk warto namoczyć wcześniej spod naczynia w letniej wodzie.

Przygotowanie:

1. W naczyniu umieścić nóż. Wlać 200 g mleka, 200 g zimnej śmietanki, 2 płaskie łyżeczki żelatyny oraz 40 g cukru wanilinowego. Podgrzewać czas 10 minut, temperatura 90 stopni, obroty 2.
2. Przelać do foremek silikonowych bądź szklanych naczyń. Po ostygnięciu, odłożyć na około 2-3 godziny do lodówki.
3. Mrożone owoce: truskawki, maliny lub borówki podgrzewać 5 minut, temperatura 75 stopni, obroty 2. Uwaga! Świeżych owoców nie podgrzewać.
4. Owoce zmiksować 6 sekund, obroty 7. Według uznania można dodać około 10 g cukru.
5. Gotowy deser Panna Cotta podawać w szklanym naczyniu lub przełożyć na talerzyk i polać sosem owocowym.

Udostępnij:
4 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką