Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 20 pasztecików
Czas pieczenia:
10 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
Wskazówki:

Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, cebulę drobno posiekać. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, cebulę przełożyć na patelnię, dodać do niej 50 g masła. Cebulę na patelni zeszklić. W tym czasie przygotować pieczarki.
  3. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarkę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem. 500 g pieczarek zetrzeć na tarce. Czas 40 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, tarczę i trzpień. Pieczarki dodać na patelnię z cebulą. Wszystko razem podsmażyć do czasu, aż odparuje woda. Na samym końcu wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Całość wymieszać.
  5. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć. Przeciąć je na pół wzdłuż dłuższego boku. Przez środek każdego paska ciasta wyłożyć farsz (wzdłuż dłuższego boku). Jeden brzeg ciasta założyć na nadzienie pieczarkowe, na wierzch założyć drugi brzeg ciasta.
  6. Tak przygotowany wałek ciasta francuskiego z nadzieniem pokroić nożem na około 5 cm kawałki.
  7. Na blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia. Każdego pasztecika przełożyć na blachę (łączeniem ciasta do dołu). W miseczce roztrzepać jedno jajko. Przy pomocy silikonowego pędzelka jajkiem posmarować wierzch każdego pasztecika.
  8. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec paszteciki około 25-30 minut.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką