Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżowa strucla z jabłkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + czas rośnięcia ciasta ok. 50 minut
Liczba porcji:
15-20 kawałków
Czas pieczenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 125 g mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru
  • 60 g masła
  • 15 g świeżych drożdży

Mus jabłkowy:

  • 800 g jabłek (waga po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 50 g wody
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g cukru (ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i tego jak są słodkie)
  • opcjonalnie szczypta mielonego cynamonu

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 125 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 15 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  2. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  3. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 380 g mąki pszennej, pozostałe 35 g cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko i wlać 60 g rozpuszczonego prędzej w rondelku masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  4. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  5. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na około 40 minut.
  6. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Jabłek po obraniu powinno być 800 g.
  7. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 800 g obranych jabłek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Posiekać jabłka. Czas 12 sekund, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Łopatką zgarnąć jabłka ze ścianek naczynia.
  9. Do jabłek wlać 50 g wody, 10 g soku z cytryny, wsypać 15 g cukru oraz szczyptę cynamonu (według uznania). Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Ugotować mus. Temperatura 100°C, czas 15 minut, prędkość 1.
  10. Zdjąć pokrywę, mus jest gotowy do użycia.
  11. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką pszenną. Rozwałkować je dość cienko na kształt prostokąta. Na ciasto równomiernie wysmarować mus jabłkowy.
  12. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Struclę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można upiec ją także w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec struclę około 30 minut.
  14. Przestudzoną struclę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru, cytryny i wody.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką