Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka gyros

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
5-6 osób
Czas gotowania:
15 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 60 g cebuli
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 80 g ketchupu
  • 130 g majonezu
  • 10 g przyprawy gyros
  • 800 g wody
Dodatkowe:

szklana miska do sałatki

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. 500 g filetu z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miski, wsypać do niego 10 g przyprawy gyros. Dłonią wymieszać mięso z przyprawą, odłożyć je na 15 minut.
  2. Do naczynia miksującego wlać 800 g wody. Założyć naczynie do gotowania na parze. Przygotowane wcześniej mięso przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Przykryć pokrywkę.
  3. Kawałki mięsa z piersi kurczaka ugotować na parze. Opcja na parze, czas 15 minut.
  4. Po tym czasie naczynie do gotowania na parze zdjąć z naczynia miksującego. Mięso przestudzić. Z naczynia miksującego wylać wodę.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 60 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, cebulę drobno posiekać. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, cebulę przesypać do miseczki.
  7. 200 g ogórków konserwowych pokroić w drobną kostkę.
  8. 150 g kapusty pekińskiej drobno poszatkować.
  9. 130 g majonezu i 80 g ketchupu wymieszać razem tworząc sos ketchupowo- majonezowy.
  10. Na dnie szklanej miski do sałatki równomiernie wyłożyć ostudzone mięso, na to wysmarować połowę sosu ketchupowo- majonezowego.
  11. Kolejną warstwą będą pokrojone wcześniej ogórki konserwowe, na to wysypać posiekaną cebulę. Na wierzch posmarować równomiernie pozostały sos ketchupowo- majonezowy.
    12.Na sos wysypać 200 g kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy. Na samym końcu na całość wyłożyć poszatkowaną wcześniej kapustę pekińską.
  12. Sałatkę przechowywać w lodówce.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką