Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Domowa nalewka tofifi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
10 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 125 g cukierków, typu tofifi

  • 80 g cukru

  • 300 g mleka 2% lub 3% tłuszczu

  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu

  • 1 jajko

  • 200 g wódki

Dodatkowe:

2 butelki (0,5 l)

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Konsystencja nalewki wychodzi rzadka, ale po schłodzeniu zgęstnieje.

Polecamy przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Przygotowanie:

Krok 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać 125 g cukierków, wsypać 80 g cukru, rozdrobnić 12 sekund, prędkość 10. Składniki zgarnąć łyżką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Krok 2. Dodać 300 g mleka, 200 g śmietany, 1 jajko, podgrzewać 5 minut, 80˚C, prędkość 2.

Krok 3. Dodać wódkę, podgrzewać 4 minuty, 90˚C, prędkość 2.

Likier przelać do 2 butelek (0,5 l), odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krok 4. Nalewkę tofifi przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką