Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 minut
Liczba porcji:
forma keksowa 25- 30 cm
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Chlebek:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • 5 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • pół łyżeczki soli

Masło czosnkowo- ziołowe:

  • 100 g masła
  • 60 g czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 10 g tartego parmezanu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Forma keksowa po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 150 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 20 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  2. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  3. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 330 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, wlać 60 g rozpuszczonego prędzej w rondelku masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 15 sekund, prędkość 4.
  4. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  5. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  6. Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrośnięte ciasto, rozwałkować je dość cienko na kształt prostokąta. Następnie ciasto pociąć wzdłuż krótszego boku przy pomocy noża lub radełka na paski szerokości około 8-9 cm.
  7. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać do naczynia 60 g czosnku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i 10 g tartego parmezanu.
  8. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić czosnek. Czas 10 sekund, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia 50 g masła. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia.
  10. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Czas 15 sekund, prędkość 4.
  11. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 50 g masła, ponownie masło wymieszać z ziołami i czosnkiem. Czas 20 sekund, prędkość 3.
  12. Zdjąć pokrywę. Tak przygotowanym masłem posmarować każdy pasek drożdżowego ciasta.
  13. Każdy pasek ciasta zawijać w harmonijkę, układać je do formy keksowej długości 25-30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  14. Formę zakryć ścierką, pozostawić chlebek do wyrośnięcia na około 20 minut.
  15. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec chlebek około 25 minut.
  16. Chlebek po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić wyjęty z formy keksowej.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek