Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Stek siekany

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-5
Czas smażenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Steki:

  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku wędzonego parzonego w kawałku
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g bułki tartej (2 łyżki)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 30 ml wody (miarka)
  • 80 g mąki
  • Olej do smażenia

Cebula duszona

  • 350 g cebuli
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Szczypta soli i pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Stek można podawać z duszoną cebulą, pieczarkami czy sosami.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso z łopatki oczyścić z grubych błon i ścięgien,  pokroić w kawałki ok 1,5-2cm. Z boczku zdjąć skórę, również pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W urządzeniu umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać  – czas 8 sekund, prędkość  6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli  dodać część mięsa (200g) zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać mięso – czas 15 sekund, prędkość 7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  przełożyć masę do innego naczynia.

Krok 4 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa i pokrojony boczek. Zamknąć pokrywę. Posiekać mięso – czas 10 sekund, prędkość  7.

Krok 5 – Otworzyć  pokrywę,  do naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej mięso z cebulą, wsypać bułkę tartą, dodać wybite jajko, wlać wodę, dodać przyprawy. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką,  wymieszać masę – czas 40 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę,  przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski. Z masy uformować 4-5 okrągłych,  lekko spłaszczonych kotletów. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć z obydwu stron na oleju na średnio rozgrzanej patelni.  

Krok 7 – W trakcie smażenia steków przyrządzić duszoną cebulę. W naczyniu miksującym umieścić  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić  cebulę do duszenia (300g), włożyć ja do dzbanka, jeśli trzeba popychając popychaczem. – posiekać, czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć cebulę do innego naczynia, zamontować nóż. Do naczynia miksującego wlać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną cebulę, dodać szczyptę soli, pieprzu i majeranek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Cebulę poddusić – temperatura 120˚C, czas 7 min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 9 – Usmażone steki wyłożyć na talerze, na każdym steku ułożyć gorącą cebulę. Podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i surówką.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Przetestowane – smaczne – polecam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy