Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka z kaszy bulgur z brokułami i szparagami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
55 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g suchej kaszy bulgur
  • 200 g brokułów
  • 120 g zielonych szparagów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 60 g cebuli czerwonej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • Kilka szt. czarnych oliwek bez pestek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 50ml oliwy z oliwek
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: rzodkiewki umyć, oczyścić z liści i odciąć korzonki. Cebulę obrać, pokroić na 4 kawałki. Selera naciowego oczyścić z długich włókien. Pomidorki, natkę pietruszki i miętę opłukać i osuszyć. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ze szparagów obłamać lub odkroić twarde końcówki z grubszej części. Brokuły i szparagi ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić mieszadło, wlać 320ml wody, wsypać 1 łyżeczkę soli. Ustawić pojemnik do gotowania na parze z brokułami i szparagami.  Zagotować wodę – temperatura 105˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik, do gorącej wody wsypać kaszę bulgur, ponownie ustawić pojemnik z warzywami. Gotować – temperatura 105˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze, brokuły i szparagi ostudzić. Za pomocą łopatki wyłożyć kaszę do miski, ostudzić. Naczynie umyć i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić rzodkiewkę i seler w plastry popychając  je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień,  za pomocą łopatki wyjąć warzywa, dodać do kaszy bulgur.

Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć natkę, miętę i cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć składniki, dodać do kaszy bulgur i warzyw.

Krok 9 – Do kaszy dodać ostudzone brokuły i szparagi, pokrojone na pół oliwki, dodać oliwę, sok z cytryny, posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy