Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka z kaszy bulgur z brokułami i szparagami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
55 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g suchej kaszy bulgur
  • 200 g brokułów
  • 120 g zielonych szparagów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 60 g cebuli czerwonej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • Kilka szt. czarnych oliwek bez pestek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 50ml oliwy z oliwek
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: rzodkiewki umyć, oczyścić z liści i odciąć korzonki. Cebulę obrać, pokroić na 4 kawałki. Selera naciowego oczyścić z długich włókien. Pomidorki, natkę pietruszki i miętę opłukać i osuszyć. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ze szparagów obłamać lub odkroić twarde końcówki z grubszej części. Brokuły i szparagi ułożyć w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić mieszadło, wlać 320ml wody, wsypać 1 łyżeczkę soli. Ustawić pojemnik do gotowania na parze z brokułami i szparagami.  Zagotować wodę – temperatura 105˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik, do gorącej wody wsypać kaszę bulgur, ponownie ustawić pojemnik z warzywami. Gotować – temperatura 105˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze, brokuły i szparagi ostudzić. Za pomocą łopatki wyłożyć kaszę do miski, ostudzić. Naczynie umyć i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić rzodkiewkę i seler w plastry popychając  je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień,  za pomocą łopatki wyjąć warzywa, dodać do kaszy bulgur.

Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć natkę, miętę i cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć składniki, dodać do kaszy bulgur i warzyw.

Krok 9 – Do kaszy dodać ostudzone brokuły i szparagi, pokrojone na pół oliwki, dodać oliwę, sok z cytryny, posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.

Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek