Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka z kaszy bulgur z pomarańczą i kozim serem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15-20 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • koszyczek
Składniki:
  • 200 g suchej kaszy bulgur
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • 100 g roszponki
  • 100 g koziego sera, najlepiej twarogowego
  • 0,5 pęczka grubego szczypioru z cebulką
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soli do gotowania kaszy
  • 2 l wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: kaszę bulgur wsypać do koszyczka, przepłukać ją zimną wodą. Szczypiorek i cebulką pokroić, wyjąć pestki granatu. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i pokroić w nieduże kawałki.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać wodę, zamknąć pokrywę dzbanka, zagotować – funkcja gotowanie.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do wody dodać 1 łyżkę soli, wstawić koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować kaszę –  temperatura 100˚C, czas 15 min, prędkość 1.

Krok 4 – Kaszę wyjąć z urządzenia, przesypać do innego naczynia, ostudzić.

Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek, wlać sok z 1 pomarańczy, sok i skórkę z cytryny, dodać ocet, miód, oliwę, ok 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, dodać sos do ostudzonej kaszy.

Krok 7 – Do kaszy dodać pokrojoną pomarańczę, pestki granatu, pokrojoną cebulkę i szczypior, starannie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną, ułożoną na liściach roszponki i posypaną kozim serem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką