Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka z kaszy bulgur z pomarańczą i kozim serem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15-20 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • koszyczek
Składniki:
  • 200 g suchej kaszy bulgur
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • 100 g roszponki
  • 100 g koziego sera, najlepiej twarogowego
  • 0,5 pęczka grubego szczypioru z cebulką
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soli do gotowania kaszy
  • 2 l wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: kaszę bulgur wsypać do koszyczka, przepłukać ją zimną wodą. Szczypiorek i cebulką pokroić, wyjąć pestki granatu. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać i pokroić w nieduże kawałki.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać wodę, zamknąć pokrywę dzbanka, zagotować – funkcja gotowanie.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do wody dodać 1 łyżkę soli, wstawić koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować kaszę –  temperatura 100˚C, czas 15 min, prędkość 1.

Krok 4 – Kaszę wyjąć z urządzenia, przesypać do innego naczynia, ostudzić.

Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek, wlać sok z 1 pomarańczy, sok i skórkę z cytryny, dodać ocet, miód, oliwę, ok 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, dodać sos do ostudzonej kaszy.

Krok 7 – Do kaszy dodać pokrojoną pomarańczę, pestki granatu, pokrojoną cebulkę i szczypior, starannie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną, ułożoną na liściach roszponki i posypaną kozim serem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy