Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pulpeciki z łososia na parze w sosie szpinakowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Pulpeciki z łososia

  • 350g fileta z łososia ze skórą
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50ml wody
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Sos szpinakowy

  • 80g liści szpinaku
  • 500g bulionu warzywnego lub wody
  • 1 mała cebula (80g)
  • 40g mąki pszennej
  • 40g miękkiego masła
  • 50ml śmietanki 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: filet z łososia umyć i za pomocą ostrego noża zdjąć skórę. Filet pokroić na kawałki ok. 2 cm. Liście szpinaku opłukać.

Krok 2 – Przygotować sos szpinakowy: Cebulę obrać, przekroić na mniejsze części. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać cebulę – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścianek naczynia. Włożyć 40 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować sos  – temperatura 100˚C, czas 6 minut, obroty 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, włożyć szpinak i  wlać śmietankę. Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować – temperatura 100˚C, czas 6 minut, obroty 1. Po tym czasie zmiksować sos – czas 15 sekund, obroty 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć sos do innego naczynia. Umyć i osuszyć dzbanek. 

Krok 7 – W pojemniku do miksowania umieścić nóż, włożyć  łososia, wlać wodę, dodać bułkę tartą, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać  łososia – czas 20 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. W pojemniku do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia szerokości ok. 2 cm tak, aby para mogła swobodnie przedostać się do pojemnika (nieszczelnie). Dłońmi zwilżonymi wodą lepić nieduże okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i układać je na papierze w pojemniku do gotowania na parze. Przykryć pojemnik.

Krok 9 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z pulpetami, gotować na parze – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Zdjąć pojemnik, pulpeciki podawać np. z makaronem lub ryżem, polane sosem szpinakowym i posypane serem. 

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy