Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z indyka z wątróbkami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
70 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 350 g wątróbki z indyka
  • 350 g piersi indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 80 g masła
  • 1 duża cebula (120 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki wędzonej w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 60 g oliwy z oliwek
Dodatkowe:

Potrzebnych będzie 4-5 niedużych słoików, np. po dżemie w które będzie wkładany i pasteryzowany gotowy pasztet.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pasztet należy przechowywać w lodówce. Aby przechowywać pasztet np. w szafce lub spiżarce należy czynność pasteryzowania powtórzyć jeszcze 2 razy, co 24 godziny za każdym razem przez 60 minut.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Papryki umyć, każdą przekroić na 4, usunąć gniazda nasienne i skropić oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, piec 30 minut. Paprykę po wyjęciu z piekarnika owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Gdy papryki już przestygną, zdjąć z nich skórkę, paprykę  pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – 350 g piersi indyka oraz 350 g wątróbki umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, dodać 110 g obranej i pokrojonej najmniejsze części cebuli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wlać 2 łyżki oliwy, dodać 350 g pokrojonej wątróbki. Zamknąć pokrywę dzbanka. Zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1 i zdjąć go. Wątróbkę przestudzić.

Krok 6 – Wstawić naczynie miksujące nr 2.

Krok 7 – W naczyniu miksującym nr 2 umieścić mieszadło, następnie wlać 2 łyżki oliwy, dodać 350 g piersi z indyka pokrojonej na mniejsze kawałki, dodać 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę czerwonej papryki wędzonej w proszku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, 0,5 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Krok 8 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć dzbanek.

Krok 10 – Wstawić naczynie miksujące nr 1 z nożem i wątróbką, dodać indyka z dzbanka nr 2, dodać upieczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, 80g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką i zmiksować pasztet na gładką masę – czas 35 sekund, prędkość 12.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć pasztet ze ścianek naczynia, spróbować i ewentualnie doprawić.

Krok 12 – Masę przełożyć go do czystych, wyparzonych słoików (zostawić ok. 2 cm przestrzeni od brzegu). Słoiczki starannie zakręcić, wstawić je do naczynia do gotowania na parze.

Krok 13 – Pasteryzować przez 60 minut na parze – program para, 60 minut.

Krok 14 – Po przygotowaniu ostudzić, wstawić do lodówki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango