Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makowiec japoński

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
prostokątna forma 25x30 cm
Czas gotowania:
100 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 400 g mielonego maku
  • 1000 g mleka
  • 200 g masła
  • 9 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 70 g kaszy manny
  • 20 g płynnego miodu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 600 g jabłek (waga po obraniu ze skórek i odkrojeniu gniazd nasiennych)
  • 200 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 30 g mleka
Dodatkowe:
  • prostokątna forma o wymiarach 25×30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. 9 jaj podzielić na białka i żółtka. Białka wlać do naczynia, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić je na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.

2. Zdjąć pokrywę, pianę przełożyć delikatnie do miski.

3. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania. 600 g jabłek zetrzeć na tarczy. Założyć pokrywę z popychaczem. Czas 40 sekund, prędkość 5.

  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. 9 jaj podzielić na białka i żółtka. Białka wlać do naczynia, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić je na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, pianę przełożyć delikatnie do miski.
  3. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania. 600 g jabłek zetrzeć na tarczy. Założyć pokrywę z popychaczem. Czas 40 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę z popychaczem, tarczę i trzpień, utarte jabłka przełożyć do osobnej miseczki.
  5. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, wsypać 400 g mielonego maku, wlać 1000 g mleka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować mak. Temperatura 100°C, czas 30 minut, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, mak wylać na ściereczkę lub tetrową pieluchę, aby odcisnąć z niego mleko.
  7. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Odważyć 200 g masła w temperaturze pokojowej (pokrojone na mniejsze kawałki), wsypać 400 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość ze sobą połączyć. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  8. Otworzyć zaślepkę, stopniowo mieszając dodawać po 1 żółtku (pozostałych po 9 białkach). Czas 2 minuty, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę, dodać odciśnięty z mleka mak mielony, 70 g kaszy manny, 20 g płynnego miodu, 5 g proszku do pieczenia, starte jabłka, 200 g rodzynek i 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  10. Zdjąć pokrywę, masę makową przelać do miski z ubitymi na pianę białkami. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  11. Prostokątną formę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto.
  12. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec makowiec około 50 minut.
  13. Upieczony makowiec wystudzić.
  14. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 200 g czekolady mlecznej połamanej na kostki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić czekoladę. Czas 6 sekund, prędkość 5.
  15. Zdjąć pokrywę, wlać 150 g śmietany kremówki i 30 g mleka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podgrzać. Temperatura 50°C, czas 4 minuty, prędkość 2.
  16. Zdjąć pokrywę, polewę czekoladową równomiernie wylać na powierzchnię makowca. Ciasto odstawić, aby polewa stwardniała.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy