Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lasagne bolognese

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
4-5
Czas gotowania:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Sos boloński:

  • 90 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 70 g marchewki
  • 60 g oleju
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 g suszonego oregano
  • 5 g suszonej bazylii
  • 10 g soli

Sos beszamelowy:

  • 500 g mleka
  • 60 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowe:
  • około 12 płatów makaronu lasagne
  • 250 g tartego na tarce sera mozzarella
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uważaj!!!- Naczynie żaroodporne po wyjęciu z piekarnika jest gorące.

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć 90 g cebuli i 10 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.

2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. W naczyniu założyć trzpień, a na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem. Zetrzeć na tarce 70 g marchewki. Czas 10 sekund, prędkość 5.

3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, wymontować tarczę oraz trzpień. Założyć mieszadło, wlać 60 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.

4. Zdjąć pokrywę. Do naczynia dodać 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wsypać 5 g suszonej bazylii, 10 g suszonego oregano i 10 g soli. Założyć pokrywę z zamknięta zaślepką. Wszystko przesmażyć. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę. Wlać 500 g passaty pomidorowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko zagotować. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1. 

6. Zdjąć pokrywę. Gotowy sos przelać do innego garnka. Naczynie miksujące umyć i wysuszyć.

7. Teraz pora na sos beszamelowy. Do naczynia miksującego włożyć 60 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.

8. Zdjąć pokrywę. Zamontować mieszadło, wsypać 70 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zrobić zasmażkę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.

9. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g mleka, wsypać 5 g soli, pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zagotować sos. Temperatura 90°C, czas 8 minut, prędkość 1.

10. Zdjąć pokrywę, sos beszamelowy przelać do miseczki. 

11. Na dnie żaroodpornej formy do zapiekania wysmarować cienką warstwę sosu bolońskiego. Na wierzchu położyć płaty makaronu lasagne jeden obok drugiego. Następnie cienka warstwa sosu bolońskiego, sosu beszamelowego i warstwa startego sera mozzarella. Czynność tą z warstwami sosu bolońskiego, beszamelowego, makaronu lasagne i sera wykonać kilkakrotnie do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ostatnią warstwą powinien być starty ser.

12. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec lasagne około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, następnie można porcjować lasagne na talerzyki.

Udostępnij:
4 11 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Honorata

Świetny przepis ! Jednak zostało mi dużo sosu bolońskiego.

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek