Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lasagne bolognese

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
4-5
Czas gotowania:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Sos boloński:

  • 90 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 70 g marchewki
  • 60 g oleju
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 g suszonego oregano
  • 5 g suszonej bazylii
  • 10 g soli

Sos beszamelowy:

  • 500 g mleka
  • 60 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowe:
  • około 12 płatów makaronu lasagne
  • 250 g tartego na tarce sera mozzarella
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uważaj!!!- Naczynie żaroodporne po wyjęciu z piekarnika jest gorące.

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć 90 g cebuli i 10 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.

2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. W naczyniu założyć trzpień, a na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem. Zetrzeć na tarce 70 g marchewki. Czas 10 sekund, prędkość 5.

3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, wymontować tarczę oraz trzpień. Założyć mieszadło, wlać 60 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.

4. Zdjąć pokrywę. Do naczynia dodać 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wsypać 5 g suszonej bazylii, 10 g suszonego oregano i 10 g soli. Założyć pokrywę z zamknięta zaślepką. Wszystko przesmażyć. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę. Wlać 500 g passaty pomidorowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko zagotować. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1. 

6. Zdjąć pokrywę. Gotowy sos przelać do innego garnka. Naczynie miksujące umyć i wysuszyć.

7. Teraz pora na sos beszamelowy. Do naczynia miksującego włożyć 60 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.

8. Zdjąć pokrywę. Zamontować mieszadło, wsypać 70 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zrobić zasmażkę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.

9. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g mleka, wsypać 5 g soli, pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zagotować sos. Temperatura 90°C, czas 8 minut, prędkość 1.

10. Zdjąć pokrywę, sos beszamelowy przelać do miseczki. 

11. Na dnie żaroodpornej formy do zapiekania wysmarować cienką warstwę sosu bolońskiego. Na wierzchu położyć płaty makaronu lasagne jeden obok drugiego. Następnie cienka warstwa sosu bolońskiego, sosu beszamelowego i warstwa startego sera mozzarella. Czynność tą z warstwami sosu bolońskiego, beszamelowego, makaronu lasagne i sera wykonać kilkakrotnie do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ostatnią warstwą powinien być starty ser.

12. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec lasagne około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, następnie można porcjować lasagne na talerzyki.

Udostępnij:
4.1 10 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Honorata

Świetny przepis ! Jednak zostało mi dużo sosu bolońskiego.

Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska