Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z brokułów z parmezanem z migdałów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:

Zupa krem z brokułów

  • 400 g brokułów (1 szt.)
  • 1 duży ziemniak (180 g)
  • 50 g pora (tylko biała część)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 700 g bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka  soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1.5 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Parmezan z migdałów

  • 100 g płatków migdałowych
  • 20 g płatków drożdżowych
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć  zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 2 – Brokuł umyć, podzielić na nieduże różyczki, włożyć do koszyczka. 180 g ziemniaka cienko obrać, pokroić w kostkę, dodać do brokułów.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia, do wrzątku włożyć koszyczek z warzywami. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas  6 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z brokułem, przelać zimną wodą żeby brokuł nie stracił swojego koloru. Wodę z dzbanka wylać, dzbanek opłukać, osuszyć.

Krok 5 – Przygotować parmezan z migdałów: Do dzbanka nr 1 włożyć 100 g płatków migdałowych, 20 g płatków drożdżowych, dodać szczyptę kurkumy, chilli i ok. 1/3 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 12. Dzbanek nr 1 odstawić.

Krok 6 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. 100 g pora (tylko biała część) pokroić na kawałki, włożyć do dzbanka razem z obranym 1 ząbkiem czosnku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę naczynia, dodać 20 g oleju. Poddusić – temperatura – 90oC, czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 2, łopatką zgarnąć pora ze ścianek naczynia, dodać ugotowany brokuł i ziemniaki, wlać 700 g bulionu  warzywnego, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką. Gotować – Temperatura 100oC, 10 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Zmiksować zupę – czas 15 sekund, prędkość 12.

Krok 10 – Krem podawać z kilkoma kroplami oliwy i posypany parmezanem z migdałów i udekorowany listkami świeżej bazylii lub mięty.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek