Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z brokułów z parmezanem z migdałów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:

Zupa krem z brokułów

  • 400 g brokułów (1 szt.)
  • 1 duży ziemniak (180 g)
  • 50 g pora (tylko biała część)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 700 g bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka  soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1.5 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Parmezan z migdałów

  • 100 g płatków migdałowych
  • 20 g płatków drożdżowych
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 litra wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć  zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 2 – Brokuł umyć, podzielić na nieduże różyczki, włożyć do koszyczka. 180 g ziemniaka cienko obrać, pokroić w kostkę, dodać do brokułów.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia, do wrzątku włożyć koszyczek z warzywami. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas  6 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z brokułem, przelać zimną wodą żeby brokuł nie stracił swojego koloru. Wodę z dzbanka wylać, dzbanek opłukać, osuszyć.

Krok 5 – Przygotować parmezan z migdałów: Do dzbanka nr 1 włożyć 100 g płatków migdałowych, 20 g płatków drożdżowych, dodać szczyptę kurkumy, chilli i ok. 1/3 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 12. Dzbanek nr 1 odstawić.

Krok 6 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. 100 g pora (tylko biała część) pokroić na kawałki, włożyć do dzbanka razem z obranym 1 ząbkiem czosnku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę naczynia, dodać 20 g oleju. Poddusić – temperatura – 90oC, czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 2, łopatką zgarnąć pora ze ścianek naczynia, dodać ugotowany brokuł i ziemniaki, wlać 700 g bulionu  warzywnego, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką. Gotować – Temperatura 100oC, 10 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Zmiksować zupę – czas 15 sekund, prędkość 12.

Krok 10 – Krem podawać z kilkoma kroplami oliwy i posypany parmezanem z migdałów i udekorowany listkami świeżej bazylii lub mięty.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek