Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z sandacza z warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g filetów z sandacza bez skóry i ości
  • 25 g bułki tartej
  • 80 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 80 g młodej cukinii
  • 60 g selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do przygotowania kotletów można użyć innego rodzaju ryb – UWAGA – gęstość masy po wyrobieniu zależy od rodzaju ryby. Masa z tołpygi, szczupaka, sandacza, łososia będzie bardziej kleista i łatwiejsza do uformowania niż masa np. z dorsza, morszczuka czy mintaja. Rodzaje ryb można pomieszać.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 400 g filetów z sandacza bez skóry i ości pokroić na mniejsze kawałki (ok 3-cm). 80 g cebuli obrać, przekroić na 4 części, 80 g marchwi, 80 g młodej cukinii, 60 g selera i 50 g pietruszki obrać, warzywa pokroić na kawałki ok 2cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, włożyć kawałki obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli dodać przygotowane wcześniej warzywa. Zamknąć pokrywą dzbanka zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 85˚C, czas 14 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Przez otwór w pokrywie wsypać 25 g bułki tartej (2 czubate łyżki), wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 2.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąc mieszadło, dzbanek z warzywami odstawić do przestudzenia na ok. 15 minut.

Krok 7 – W dzbanku nr 2 założyć nóż, włożyć 400 g filetów z sandacza pokrojonych na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do ryby włożyć przestudzone warzywa, wbić 1 jajko, dodać 50 g gęstej śmietany, 1 pełną łyżeczkę drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę rybną – czas 40 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, przy pomocy łopatki wyjąć masę do miski. Z masy uformować 8 niedużych, owalnych, lekko spłaszczonych kotletów. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z obydwu stron na oleju na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Krok 10 – Podawać na gorąco jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek