Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety z sandacza z warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g filetów z sandacza bez skóry i ości
  • 25 g bułki tartej
  • 80 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 80 g młodej cukinii
  • 60 g selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do przygotowania kotletów można użyć innego rodzaju ryb – UWAGA – gęstość masy po wyrobieniu zależy od rodzaju ryby. Masa z tołpygi, szczupaka, sandacza, łososia będzie bardziej kleista i łatwiejsza do uformowania niż masa np. z dorsza, morszczuka czy mintaja. Rodzaje ryb można pomieszać.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 400 g filetów z sandacza bez skóry i ości pokroić na mniejsze kawałki (ok 3-cm). 80 g cebuli obrać, przekroić na 4 części, 80 g marchwi, 80 g młodej cukinii, 60 g selera i 50 g pietruszki obrać, warzywa pokroić na kawałki ok 2cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, włożyć kawałki obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli dodać przygotowane wcześniej warzywa. Zamknąć pokrywą dzbanka zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 85˚C, czas 14 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Przez otwór w pokrywie wsypać 25 g bułki tartej (2 czubate łyżki), wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 2.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąc mieszadło, dzbanek z warzywami odstawić do przestudzenia na ok. 15 minut.

Krok 7 – W dzbanku nr 2 założyć nóż, włożyć 400 g filetów z sandacza pokrojonych na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do ryby włożyć przestudzone warzywa, wbić 1 jajko, dodać 50 g gęstej śmietany, 1 pełną łyżeczkę drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę rybną – czas 40 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, przy pomocy łopatki wyjąć masę do miski. Z masy uformować 8 niedużych, owalnych, lekko spłaszczonych kotletów. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z obydwu stron na oleju na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Krok 10 – Podawać na gorąco jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie