Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kasza jaglana z ze śliwkami i cynamonem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 350 g wody
  • 50 g soku pomarańczowego
  • 15 g masła
  • 80 g śliwek suszonych kandyzowanych bez pestek
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu (ok. 25 g)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 ,łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 goździki
Dodatkowe:

Potrzebne będą nieduże miseczki lub filiżanki wypłukane zimną wodą do wyporcjowania deseru.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Wskazówki:

Deser podawać na talerzykach wyjęty z miseczek lub w naczyniach, w którym chłodził. Można również podać od razu po przygotowaniu – na ciepło.

Przygotowanie:

Krok 1 – 159 g kaszy jaglanej wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą. 80 g śliwek suszonych kandyzowanych pokroić na mniejsze kawałki (np. na 4 części).

Krok 2 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 250 g wody i 50 g soku pomarańczowego, włożyć 15 g masła, 1 łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej, w goździki, wsypać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować – program gotowanie lub – temperatura 100oC, czas 4,5 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do płynu włożyć 150 g wypłukanej kaszy jaglanej, przemieszać łopatką. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do kaszy dodać 80 g pokrojonych śliwek kandyzowanych, 30 g posiekanych migdałów, wlać sok z 0,5 cytryny. Dodać 1 pełną łyżkę miodu, wsypać 0,5 łyżeczki cynamonu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, ogrzewać i mieszać – temperatura 80˚C, czas 5 minut, prędkość 2.

Krok 5 – Kaszę z bakaliami wyporcjować do niedużych miseczek lub filiżanek wypłukanych zimną wodą, pozostawić do wystygnięcia a następnie schłodzić w lodówce.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy