Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kasza jaglana z ze śliwkami i cynamonem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 350 g wody
  • 50 g soku pomarańczowego
  • 15 g masła
  • 80 g śliwek suszonych kandyzowanych bez pestek
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu (ok. 25 g)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 ,łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 goździki
Dodatkowe:

Potrzebne będą nieduże miseczki lub filiżanki wypłukane zimną wodą do wyporcjowania deseru.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Wskazówki:

Deser podawać na talerzykach wyjęty z miseczek lub w naczyniach, w którym chłodził. Można również podać od razu po przygotowaniu – na ciepło.

Przygotowanie:

Krok 1 – 159 g kaszy jaglanej wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą. 80 g śliwek suszonych kandyzowanych pokroić na mniejsze kawałki (np. na 4 części).

Krok 2 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 250 g wody i 50 g soku pomarańczowego, włożyć 15 g masła, 1 łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej, w goździki, wsypać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować – program gotowanie lub – temperatura 100oC, czas 4,5 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do płynu włożyć 150 g wypłukanej kaszy jaglanej, przemieszać łopatką. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do kaszy dodać 80 g pokrojonych śliwek kandyzowanych, 30 g posiekanych migdałów, wlać sok z 0,5 cytryny. Dodać 1 pełną łyżkę miodu, wsypać 0,5 łyżeczki cynamonu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, ogrzewać i mieszać – temperatura 80˚C, czas 5 minut, prędkość 2.

Krok 5 – Kaszę z bakaliami wyporcjować do niedużych miseczek lub filiżanek wypłukanych zimną wodą, pozostawić do wystygnięcia a następnie schłodzić w lodówce.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Renia

Proponuję kaszę płukać przez zwykłe sitko, bo z koszyczka przelatuje przez otwory.

Last edited 10 miesięcy temu by Polosianka
joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź 🙂

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką