Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kasza jaglana z ze śliwkami i cynamonem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 350 g wody
  • 50 g soku pomarańczowego
  • 15 g masła
  • 80 g śliwek suszonych kandyzowanych bez pestek
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu (ok. 25 g)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 ,łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 goździki
Dodatkowe:

Potrzebne będą nieduże miseczki lub filiżanki wypłukane zimną wodą do wyporcjowania deseru.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Wskazówki:

Deser podawać na talerzykach wyjęty z miseczek lub w naczyniach, w którym chłodził. Można również podać od razu po przygotowaniu – na ciepło.

Przygotowanie:

Krok 1 – 159 g kaszy jaglanej wsypać do koszyczka, przepłukać zimną wodą. 80 g śliwek suszonych kandyzowanych pokroić na mniejsze kawałki (np. na 4 części).

Krok 2 – Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 250 g wody i 50 g soku pomarańczowego, włożyć 15 g masła, 1 łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej, w goździki, wsypać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować – program gotowanie lub – temperatura 100oC, czas 4,5 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do płynu włożyć 150 g wypłukanej kaszy jaglanej, przemieszać łopatką. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do kaszy dodać 80 g pokrojonych śliwek kandyzowanych, 30 g posiekanych migdałów, wlać sok z 0,5 cytryny. Dodać 1 pełną łyżkę miodu, wsypać 0,5 łyżeczki cynamonu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, ogrzewać i mieszać – temperatura 80˚C, czas 5 minut, prędkość 2.

Krok 5 – Kaszę z bakaliami wyporcjować do niedużych miseczek lub filiżanek wypłukanych zimną wodą, pozostawić do wystygnięcia a następnie schłodzić w lodówce.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Renia

Proponuję kaszę płukać przez zwykłe sitko, bo z koszyczka przelatuje przez otwory.

Last edited 1 rok temu by Polosianka
joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek