Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Hummus klasyczny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5min
Liczba porcji:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 2 puszki ciecierzycy konserwowej
  • Sok z 1 cytryny (4 łyżki)
  • 6 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Smak humusu można modyfikować, np. zamiast 1 puszki ciecierzycy dodać ugotowany wcześniej i obrany ze skórki bób. Można też dodać suszone pomidory lub świeże zioła.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: puszki z ciecierzycą otworzyć, osączyć z zalewy, pozostawić ok. 150 ml zalewy. Czosnek obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać posiekany czosnek ze ścianek naczynia.  Dodać ciecierzycę, pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin, sól i pieprz. Wlać 100ml zostawionej wcześniej zalewy z ciecierzycy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać hummus ze ścianek naczynia. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodać więcej zalewy z ciecierzycy lub kilka łyżek ciepłej wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 1 minuta, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać hummus ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę, ponownie zmiksować – czas 1 minuta, prędkość 10.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć hummus do innego naczynia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy