Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Hummus klasyczny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5min
Liczba porcji:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 2 puszki ciecierzycy konserwowej
  • Sok z 1 cytryny (4 łyżki)
  • 6 łyżek pasty sezamowej tahini
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Smak humusu można modyfikować, np. zamiast 1 puszki ciecierzycy dodać ugotowany wcześniej i obrany ze skórki bób. Można też dodać suszone pomidory lub świeże zioła.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: puszki z ciecierzycą otworzyć, osączyć z zalewy, pozostawić ok. 150 ml zalewy. Czosnek obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać posiekany czosnek ze ścianek naczynia.  Dodać ciecierzycę, pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin, sól i pieprz. Wlać 100ml zostawionej wcześniej zalewy z ciecierzycy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać hummus ze ścianek naczynia. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodać więcej zalewy z ciecierzycy lub kilka łyżek ciepłej wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 1 minuta, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać hummus ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę, ponownie zmiksować – czas 1 minuta, prędkość 10.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć hummus do innego naczynia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką