Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Na gołąbki z mięsa mielonego:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g białej kapusty
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 30 g bułki tartej+ bułka tarta potrzebna do obtoczenia mięsa
  • 60 g cebuli
  • 70 g wody
  • 15 g soli
  • 5 g przyprawy do mięsa mielonego
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • olej do smażenia mięsa

Na sos pomidorowy:

  • 600 g passaty pomidorowej
  • 200 g wody
  • 70 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 40 g oleju
  • 10 g soli
  • 5 g suszonej bazylii
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 60 g cebuli i 250 g białej kapusty przekrojonej na mniejsze kawałki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.

2. Zdjąć pokrywę. Do naczynia włożyć dalej 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 150 g ugotowanego ryżu, wbić 2 jajka, wsypać 30 g bułki tartej, wlać 70 g wody, wsypać 15 g soli, 5 g przyprawy do mięsa mielonego i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.

3. Zdjąć pokrywę, z mięsa formować klopsy. Na talerzyk wysypać odrobinę bułki tartej, obtoczyć w niej każdego klopsa.

4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsy na rumiano z obu stron. Podsmażone klopsy przekładać do naczynia żaroodpornego.

5. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Do naczynia włożyć 70 g cebuli i 10 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.

6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 40 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.

7. Zdjąć pokrywę, wlać do naczynia 600 g passaty pomidorowej, 200 g wody, wsypac 10 g soli, 5 g suszonej bazylii i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos pomidorowy. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.

8. Zdjąć pokrywę. Przygotowanym sosem zalać podsmażone klopsy umieszczone w naczyniu żaroodpornym, założyć pokrywkę naczynia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie, piec gołąbki około 30 minut.

9. Po upływie tego czasu wyjąć naczynie z piekarnika. Gołąbki podawać z ziemniakami.

Udostępnij:
4.5 8 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

Rewelacja!

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Świetnie 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Świetne wieści 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy