Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Flaczki z boczniaków

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 160 g marchwi
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 60 g pora
  • 1 cebula (ok 80g)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 30g)
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu warzywnego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: cebulę obrać, pokroić w mniejsze kawałki (np. na 4 części), pozostałe warzywa (czosnek, imbir, marchew, pietruszkę, seler, por) obrać lub oczyścić.  

Krok 2 – Boczniaki umyć.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 4 – Pokroić boczniaki w plastry, w miarę konieczności popychając je popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę za pomocą łopatki przełożyć boczniaki do innego naczynia. Ponownie założyć tarczę do cięcia w plastry.

Krok 6 – Pokroić por – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę, za pomocą łopatki przełożyć por do innego naczynia. Odwrócić tarczę na stronę do tarcia – założyć na trzpień i zamknąć pokrywą tarczy.

Krok 8 – Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Zamontować nóż.

Krok 10 – Do naczynia włożyć cebulę, czosnek i imbir, zamknąć pokrywę dzbanka, rozdrobnić – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać na dno na cebulę, czosnek i imbir ze ścianek naczynia.

Krok 12 – Do naczynia włożyć masło. Zamknąć  naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć otwór z zaślepką w pokrywie. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 5min, prędkość 1 – obroty wsteczne.

Krok 13 -Otworzyć  pokrywę, dodać włoszczyznę, boczniaki, sól, paprykę mieloną, gałkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać bulion warzywny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 20min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 14 – Otworzyć otwór z zaślepką w pokrywie, przez otwór do zupy dodać majeranek. Zamknąć pokrywę, gotować dalej – temperatura 105˚C, czas 1min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 15 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić zupę.

Udostępnij:
3 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek