Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Flaczki z boczniaków

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 160 g marchwi
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 60 g pora
  • 1 cebula (ok 80g)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 30g)
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu warzywnego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: cebulę obrać, pokroić w mniejsze kawałki (np. na 4 części), pozostałe warzywa (czosnek, imbir, marchew, pietruszkę, seler, por) obrać lub oczyścić.  

Krok 2 – Boczniaki umyć.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 4 – Pokroić boczniaki w plastry, w miarę konieczności popychając je popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę za pomocą łopatki przełożyć boczniaki do innego naczynia. Ponownie założyć tarczę do cięcia w plastry.

Krok 6 – Pokroić por – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę, za pomocą łopatki przełożyć por do innego naczynia. Odwrócić tarczę na stronę do tarcia – założyć na trzpień i zamknąć pokrywą tarczy.

Krok 8 – Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Zamontować nóż.

Krok 10 – Do naczynia włożyć cebulę, czosnek i imbir, zamknąć pokrywę dzbanka, rozdrobnić – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać na dno na cebulę, czosnek i imbir ze ścianek naczynia.

Krok 12 – Do naczynia włożyć masło. Zamknąć  naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć otwór z zaślepką w pokrywie. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 5min, prędkość 1 – obroty wsteczne.

Krok 13 -Otworzyć  pokrywę, dodać włoszczyznę, boczniaki, sól, paprykę mieloną, gałkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać bulion warzywny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 20min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 14 – Otworzyć otwór z zaślepką w pokrywie, przez otwór do zupy dodać majeranek. Zamknąć pokrywę, gotować dalej – temperatura 105˚C, czas 1min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 15 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić zupę.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy