Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa grzybowa wigilijna

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 50 g grzybów suszonych
  • 80 g marchwi
  • 50 g selera
  • 50 g pietruszki
  • 80 g pora (biała część)
  • 40 g masła
  • 400 ml wody do moczenia grzybów + 800ml wody
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 duży liść laurowy
  • 4 szt ziela angielskiego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować  produkty: Grzyby zalać w misce 400ml ciepłej wody, pozostawić do namoczenia na ok 30 min. Po tym czasie osączyć i zachować wodę z moczenia. 80g marchwi, 50g selera i 50g pietruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki.  Do koszyczka włożyć  1 duży liść laurowy i 4szt ziela angielskiego.  80g pora pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym umieścić  nóż, włożyć  por. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać  – czas 5 sekund, obroty 6.
  3. Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć por ze ścian naczynia. Włożyć 40g masła, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić por – temperatura 120˚C, czas 4min, prędkość 1, obroty wsteczne.
  4. Otworzyć pokrywę, do pora dodać namoczone i osączone grzyby suszone. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, do grzybów włożyć pokrojona warzywa, wlać 400ml wody z moczenia grzybów oraz dodatkowo 800ml wody.  Wsypać 1 łyżeczkę soli oraz. Do dzbanka włożyć koszyczek z liściem laurowym i zielem angielskim. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1
  6. Otworzyć pokrywę, wyjąć koszyczek z liściem laurowym i zielem angielskim, wlać 50ml śmietanki 18%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować zupę – czas 15 sekund, prędkość 8.
  7. Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
  8. Zupę podawać w bulionówkach z dodatkiem ugotowanego makaronu
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy