Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Węgierski langosz

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6
Czas smażenia:
1 szt. ok. 5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:

Langosz

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 g mleka (lekko ciepłego)
  • 150 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 g)
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g gęstego majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

Dodatki

  • 100 g czerwonej cebuli
  • 1 pęczek rzodkiewek oczyszczonych z liści i korzeni
  • 1 pęczek grubego szczypiorku, posiekanego
  • opcjonalnie – ser tarty wędzony
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować langosz: Do dzbanka nr 1 z nożem włożyć 150 g pokruszonych na kawałki, ugotowanych ziemniaków, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do ziemniaków wlać 300 g lekko ciepłe mleko, dodać 25 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami i ziemniakami dodać 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać 1,5 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 2 minuty, prędkość 2.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, dzbanek przykryć ściereczką, ciasto pozostawić do wyrastania na ok 40 min.

Krok 6 – W naczyniu miksującym nr 2 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Posiekać cebulę i rzodkiewki – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, przełożyć warzywa do miski.

Krok 8 – Dzbanek opłukać, osuszyć, założyć nóż, włożyć 2 duże, obrane ząbki czosnku, zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia. Włożyć 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 40 g gęstego majonezu, dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Ciasto na langosz wyłożyć na stolnicę lub blat, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 6 jednakowych części, uformować z ciasta kule. Z każdej porcji, za pomocą wałka lub dłońmi formować dość duże, okrągłe placki, w miarę konieczności podsypując lekko mąką. Placki powinny być nieco mniejsze niż wielkość patelni, na której będą smażone.

Krok 11 – Na patelni rozgrzać olej, Delikatnie przekładać placki na patelnię i smażyć na słoty kolor z obydwu stron. Wykładać na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 12 – Langosze podawać z sosem czosnkowym, posypane posiekaną cebulką, rzodkiewkami, szczypiorkiem i tartym, wędzonym serem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marlena

Czy mleko ma być ciepłe?

joanna.szustakiewicz

Tak, mleko powinno mieć pokojową temperaturę lub powinno być lekko-ciepłe.

Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado