Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Węgierski langosz

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6
Czas smażenia:
1 szt. ok. 5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:

Langosz

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 g mleka (lekko ciepłego)
  • 150 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 g)
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g gęstego majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

Dodatki

  • 100 g czerwonej cebuli
  • 1 pęczek rzodkiewek oczyszczonych z liści i korzeni
  • 1 pęczek grubego szczypiorku, posiekanego
  • opcjonalnie – ser tarty wędzony
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować langosz: Do dzbanka nr 1 z nożem włożyć 150 g pokruszonych na kawałki, ugotowanych ziemniaków, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do ziemniaków wlać 300 g lekko ciepłe mleko, dodać 25 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami i ziemniakami dodać 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać 1,5 łyżeczki drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 2 minuty, prędkość 2.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, dzbanek przykryć ściereczką, ciasto pozostawić do wyrastania na ok 40 min.

Krok 6 – W naczyniu miksującym nr 2 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Posiekać cebulę i rzodkiewki – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, przełożyć warzywa do miski.

Krok 8 – Dzbanek opłukać, osuszyć, założyć nóż, włożyć 2 duże, obrane ząbki czosnku, zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia. Włożyć 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 40 g gęstego majonezu, dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Ciasto na langosz wyłożyć na stolnicę lub blat, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 6 jednakowych części, uformować z ciasta kule. Z każdej porcji, za pomocą wałka lub dłońmi formować dość duże, okrągłe placki, w miarę konieczności podsypując lekko mąką. Placki powinny być nieco mniejsze niż wielkość patelni, na której będą smażone.

Krok 11 – Na patelni rozgrzać olej, Delikatnie przekładać placki na patelnię i smażyć na słoty kolor z obydwu stron. Wykładać na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 12 – Langosze podawać z sosem czosnkowym, posypane posiekaną cebulką, rzodkiewkami, szczypiorkiem i tartym, wędzonym serem.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marlena

Czy mleko ma być ciepłe?

joanna.szustakiewicz

Tak, mleko powinno mieć pokojową temperaturę lub powinno być lekko-ciepłe.

EmiNo

Super przepis, ale znów w dedykowanym urządzeniu nie jest dostępny, czy zostanie dodany przy aktualizacji?

joanna.szustakiewicz

Specjalnie na Pani życzenie dodamy ten przepis podczas najbliższej aktualizacji 🙂

Zobacz również
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek