Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z truskawkami i bezą 

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 minut + 1 godz chłodzenia ciasta
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
około 45 minut
Składniki:
Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Beza:
  • 3 białka jaj
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  •  szczypta soli
Masa truskawkowa:
  • około 250 g truskawek
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 2 łyżeczki dżemu truskawkowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do misy robota planetarnego wsypać mąkę, cukier puder i sól, dodać żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Założyć końcówkę do mieszania z silikonowym zakończeniem, wyrobić kruche ciasto: prędkość 3, czas około 4 minuty. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. 
  2. Po tym czasie, formę do tarty wyłożyć równomiernie ciastem na dnie i na bokach. Piekarnik nagrzać do 180’C, podpiec kruche ciasto około 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotować truskawki. Umyć je, osuszyć i odszypułkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Potem wymieszać je z mąką ziemniaczaną, aby ta równomiernie pokryła truskawki.
  4. Na podpieczone kruche ciasto wysmarować dżem (jeśli go używamy), następnie równomiernie rozłożyć truskawki.
  5. Czas na bezę: Do misy robota planetarnego wlać białka jaj, założyć mieszadło, ubić pianę na sztywno: prędkość 5, czas około 4 minuty. Następnie, stopniowo wsypywać cukier, mieszać do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru ( około 5 minut). Bezę wyłożyć na truskawki, rozsmarować. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C, piec około 22-25 minut. Wierzch bezy powinien zyskać kruchą skorupę.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska