Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z truskawkami i bezą 

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 minut + 1 godz chłodzenia ciasta
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
około 45 minut
Składniki:
Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Beza:
  • 3 białka jaj
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  •  szczypta soli
Masa truskawkowa:
  • około 250 g truskawek
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 2 łyżeczki dżemu truskawkowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do misy robota planetarnego wsypać mąkę, cukier puder i sól, dodać żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Założyć końcówkę do mieszania z silikonowym zakończeniem, wyrobić kruche ciasto: prędkość 3, czas około 4 minuty. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. 
  2. Po tym czasie, formę do tarty wyłożyć równomiernie ciastem na dnie i na bokach. Piekarnik nagrzać do 180’C, podpiec kruche ciasto około 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotować truskawki. Umyć je, osuszyć i odszypułkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Potem wymieszać je z mąką ziemniaczaną, aby ta równomiernie pokryła truskawki.
  4. Na podpieczone kruche ciasto wysmarować dżem (jeśli go używamy), następnie równomiernie rozłożyć truskawki.
  5. Czas na bezę: Do misy robota planetarnego wlać białka jaj, założyć mieszadło, ubić pianę na sztywno: prędkość 5, czas około 4 minuty. Następnie, stopniowo wsypywać cukier, mieszać do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru ( około 5 minut). Bezę wyłożyć na truskawki, rozsmarować. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C, piec około 22-25 minut. Wierzch bezy powinien zyskać kruchą skorupę.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy