Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z cukinią i łososiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 450 g młodej cukinii
  • 130 g łososia wędzonego w kawałku
  • 100 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 60 g tartego sera żółtego do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

 

Potrzebna będzie blacha do tarty średnicy ok 28cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.

Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć widelcem powstające „bąble”.

Przygotowanie:

Krok 1 – 100 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części. 500 g cukinii umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Jeśli cukinia jest większa, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Większe cukinie przeciąć wzdłuż tak, aby zmieściły się do otworu pokrywy tarczy.

Krok 2 – W naczyniu miksującym nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić cebulę i cukinię popychając go popychaczem – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Łopatką odsunąć warzywa na bok, założyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 85˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odstawić dzbanek.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej uniwersalnej, dodać 150 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, wyłożyć ciasto na stolnicę. Zagnieść dłońmi w kulę i lekko ją spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 15 – 20min aż będzie lekko przypieczone. Podpieczony spód tarty wyjąć z piekarnika.

Krok 7 – W dzbanku założyć nóż, wlać 150 g śmietanki 30%, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczkę ziół prowansalskich. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Ze 130 g łososia wędzonego zdjąć skórę, widelcem podzielić łososia na mniejsze kawałki.

Krok 9 – Na upieczony spód tarty wyłożyć cukinię i kawałki łososia wędzonego. Wszystko zalać masą śmietanowo – jajową. Wyrównać łopatką, posypać 60 g tartego sera. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 3 min.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy