Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 30 kawałków
Czas gotowania:
15 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
250 g masła
5 żółtek
100 g cukru
5 g proszku do pieczenia

Masa serowa:
1000 g twarogu sernikowego z wiaderka
40 g proszku budyniowego waniliowego
125 g masła
200 g cukru
3 jajka

Bezowa pianka:
5 białek (pozostałe z kruchego ciasta)
150 g cukru

Dodatkowo:
1 puszka (400 g) brzoskwiń

Dodatkowe:

prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 25×30 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 250 g masła, 5 żółtek, 100 g cukru i 5 g proszku do pieczenia.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcjach 1/4 i 3/4. Mniejszą część ciasta owinąć folią, włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
  4. Prostokątną blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy równomiernie wyłożyć większą częścią kruchego ciasta.
  5. Piekarnik nagrzać do 180°C, kruchy spód podpiec przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 125 g masła w temperaturze pokojowej i wsypać 200 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć masło z cukrem. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać 3 całe jajka i wsypać 40 g proszku budyniowego waniliowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  8. W pokrywie otworzyć zaślepkę, ciągle mieszając masę serową przez otwór stopniowo dodawać 1000 g twarogu sernikowego z wiaderka. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę. Na podpieczony, gorący spód wylać masę serową, wyrównać wierzch.
  10. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać białka z 5 jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  11. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 150 g cukru.
  12. Zdjąć pokrywę, piankę bezową równomiernie wysmarować na masę serową.
  13. 1 puszkę brzoskwiń odsączyć z syropu. Brzoskwinie pokroić na mniejsze plasterki, ścisło obok siebie poukładać je na bezowej piance.
  14. Mniejszą część kruchego ciasta wyjąć z zamrażalnika. Na wierzch na brzoskwinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto.
  15. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec go około 60 minut.
  16. Sernik po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika.
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek