Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 30 kawałków
Czas gotowania:
15 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
250 g masła
5 żółtek
100 g cukru
5 g proszku do pieczenia

Masa serowa:
1000 g twarogu sernikowego z wiaderka
40 g proszku budyniowego waniliowego
125 g masła
200 g cukru
3 jajka

Bezowa pianka:
5 białek (pozostałe z kruchego ciasta)
150 g cukru

Dodatkowo:
1 puszka (400 g) brzoskwiń

Dodatkowe:

prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 25×30 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 250 g masła, 5 żółtek, 100 g cukru i 5 g proszku do pieczenia.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcjach 1/4 i 3/4. Mniejszą część ciasta owinąć folią, włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
  4. Prostokątną blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy równomiernie wyłożyć większą częścią kruchego ciasta.
  5. Piekarnik nagrzać do 180°C, kruchy spód podpiec przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 125 g masła w temperaturze pokojowej i wsypać 200 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć masło z cukrem. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać 3 całe jajka i wsypać 40 g proszku budyniowego waniliowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  8. W pokrywie otworzyć zaślepkę, ciągle mieszając masę serową przez otwór stopniowo dodawać 1000 g twarogu sernikowego z wiaderka. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę. Na podpieczony, gorący spód wylać masę serową, wyrównać wierzch.
  10. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać białka z 5 jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  11. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 150 g cukru.
  12. Zdjąć pokrywę, piankę bezową równomiernie wysmarować na masę serową.
  13. 1 puszkę brzoskwiń odsączyć z syropu. Brzoskwinie pokroić na mniejsze plasterki, ścisło obok siebie poukładać je na bezowej piance.
  14. Mniejszą część kruchego ciasta wyjąć z zamrażalnika. Na wierzch na brzoskwinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto.
  15. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec go około 60 minut.
  16. Sernik po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką