Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rogaliki krucho drożdżowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
35 szt
Czas pieczenia:
20 min- 40 min pieczenie w dwóch porcjach
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 160 g marmolady wieloowocowej
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • Cukier do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W kubeczku rozmieszać drożdże z wodą.

Krok 2 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać drożdże, dodać mąkę, cukier, jajko, i margarynę pokrojoną na małe kawałki. Zamknąć  pokrywę dzbanka. Wyrobić ciasto – czas 30 sekund, obroty 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę. Ciasto lekko zagnieść podsypując mąką, podzielić je na 4 równe części, z każdej uformować kulę, odłożyć na bok. Podsypując mąką, każdą porcję ciasta po kolei wałkować na nieduży,  cienki placek w kształcie koła (grubość ciasta ok 2mm). Każdy placek podzielić na 8 części krojąc po przekątnej. Z grubszej strony każdego trójkąta ciasta położyć  niedużą porcje marmolady, zawijać ciasto formując rogaliki.

Krok 4 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki na blasze. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Rogaliki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 min aż będą lekko brązowe.

Udostępnij:
5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Przepyszne! A do tego jaka mila niespodzianka gdy wraca sie z pracy a maz z dziecmi przygotowal takie cuda ❤

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo nas to cieszy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Taka rodzimka to skarb 🙂

Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska