Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rogaliki krucho drożdżowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
35 szt
Czas pieczenia:
20 min- 40 min pieczenie w dwóch porcjach
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 160 g marmolady wieloowocowej
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • Cukier do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W kubeczku rozmieszać drożdże z wodą.

Krok 2 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać drożdże, dodać mąkę, cukier, jajko, i margarynę pokrojoną na małe kawałki. Zamknąć  pokrywę dzbanka. Wyrobić ciasto – czas 30 sekund, obroty 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę. Ciasto lekko zagnieść podsypując mąką, podzielić je na 4 równe części, z każdej uformować kulę, odłożyć na bok. Podsypując mąką, każdą porcję ciasta po kolei wałkować na nieduży,  cienki placek w kształcie koła (grubość ciasta ok 2mm). Każdy placek podzielić na 8 części krojąc po przekątnej. Z grubszej strony każdego trójkąta ciasta położyć  niedużą porcje marmolady, zawijać ciasto formując rogaliki.

Krok 4 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki na blasze. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Rogaliki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20min aż będą lekko brązowe.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy