Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Racuchy z twarogu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
10- 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

250 g sera białego półtłustego

120 g mąki orkiszowej (lub pszennej)

50 g drobnego cukru

30 g gęstego jogurtu naturalnego

1 pełna łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

Szczypta soli

Olej do smażenia

Mąka do podsypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 250 g pokruszonego sera białego półtłustego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ser – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do sera dodać 120 g mąki orkiszowej lub pszennej, 50 g drobnego cukru, 30 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 pełną łyżeczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, uformować wałek, podzielić go na jednakowe kawałki wielkości jajka. Podsypując lekko mąką formować płaskie, okrągłe kotleciki grubości ok 1cm. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z obydwu stron aż się lekko zrumienią. Podawać na ciepło np. ze słodką śmietanką i owocami, cukrem pudrem lub konfiturami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Zrobiłam 2 wersję tego przepisu. Pierwszą bez jajek, że względu na alergię, drugą zgodnie z przepisem. Wersja bez jajek wyszła Ok. Ciasto z minimalną ilością mąki dało się uformować w wałek i podzielić na placki. Wersja z jajkami była lejącą. Trzeba było dodać sporo mąki, aby dało się uformować wałek a z niego placuszki. Wersja bez jajek, jako mniej mączna, była smaczniejsza. Ponadto w przepisie jest nieścisłość. W składnikach jest 100g mąki, a w opisie wykonania 120 g mąki. Użyłam większej ilości. Racuszki smakowały mimo wszystko.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i propozycję ulepszeń przepisu. Bardzo ciekawa opcja bez jajek – wypróbujemy 🙂 Konsystencja ciasta zależy też od rodzaju dodanego sera białego i czy razem z nim wlaliśmy do ciasta serwatkę. Jeśli ser był wodnisty (z serwatką), wtedy do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Życzymy udanych wypieków 🙂

JustynaJusta

Dołączam do komentarza. Otóż to w składnikach mamy 100 g mąki a juz dalej podczas robienia ciasta 120 g mąki. I faktycznie ciasto lejące, musiałam sporo mąki dodać.

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy