Składniki:
250 g sera białego półtłustego
120 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
50 g drobnego cukru
30 g gęstego jogurtu naturalnego
1 pełna łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Szczypta soli
Olej do smażenia
Mąka do podsypania
Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 250 g pokruszonego sera białego półtłustego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ser – czas 15 sekund, prędkość 5.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do sera dodać 120 g mąki orkiszowej lub pszennej, 50 g drobnego cukru, 30 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 pełną łyżeczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, uformować wałek, podzielić go na jednakowe kawałki wielkości jajka. Podsypując lekko mąką formować płaskie, okrągłe kotleciki grubości ok 1cm. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z obydwu stron aż się lekko zrumienią. Podawać na ciepło np. ze słodką śmietanką i owocami, cukrem pudrem lub konfiturami.
Zrobiłam 2 wersję tego przepisu. Pierwszą bez jajek, że względu na alergię, drugą zgodnie z przepisem. Wersja bez jajek wyszła Ok. Ciasto z minimalną ilością mąki dało się uformować w wałek i podzielić na placki. Wersja z jajkami była lejącą. Trzeba było dodać sporo mąki, aby dało się uformować wałek a z niego placuszki. Wersja bez jajek, jako mniej mączna, była smaczniejsza. Ponadto w przepisie jest nieścisłość. W składnikach jest 100g mąki, a w opisie wykonania 120 g mąki. Użyłam większej ilości. Racuszki smakowały mimo wszystko.
Dziękujemy za komentarz i propozycję ulepszeń przepisu. Bardzo ciekawa opcja bez jajek – wypróbujemy 🙂 Konsystencja ciasta zależy też od rodzaju dodanego sera białego i czy razem z nim wlaliśmy do ciasta serwatkę. Jeśli ser był wodnisty (z serwatką), wtedy do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Życzymy udanych wypieków 🙂
Dołączam do komentarza. Otóż to w składnikach mamy 100 g mąki a juz dalej podczas robienia ciasta 120 g mąki. I faktycznie ciasto lejące, musiałam sporo mąki dodać.