Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Racuchy z twarogu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
10- 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

250 g sera białego półtłustego

120 g mąki orkiszowej (lub pszennej)

50 g drobnego cukru

30 g gęstego jogurtu naturalnego

1 pełna łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

Szczypta soli

Olej do smażenia

Mąka do podsypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 250 g pokruszonego sera białego półtłustego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ser – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do sera dodać 120 g mąki orkiszowej lub pszennej, 50 g drobnego cukru, 30 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 pełną łyżeczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, uformować wałek, podzielić go na jednakowe kawałki wielkości jajka. Podsypując lekko mąką formować płaskie, okrągłe kotleciki grubości ok 1cm. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z obydwu stron aż się lekko zrumienią. Podawać na ciepło np. ze słodką śmietanką i owocami, cukrem pudrem lub konfiturami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Zrobiłam 2 wersję tego przepisu. Pierwszą bez jajek, że względu na alergię, drugą zgodnie z przepisem. Wersja bez jajek wyszła Ok. Ciasto z minimalną ilością mąki dało się uformować w wałek i podzielić na placki. Wersja z jajkami była lejącą. Trzeba było dodać sporo mąki, aby dało się uformować wałek a z niego placuszki. Wersja bez jajek, jako mniej mączna, była smaczniejsza. Ponadto w przepisie jest nieścisłość. W składnikach jest 100g mąki, a w opisie wykonania 120 g mąki. Użyłam większej ilości. Racuszki smakowały mimo wszystko.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i propozycję ulepszeń przepisu. Bardzo ciekawa opcja bez jajek – wypróbujemy 🙂 Konsystencja ciasta zależy też od rodzaju dodanego sera białego i czy razem z nim wlaliśmy do ciasta serwatkę. Jeśli ser był wodnisty (z serwatką), wtedy do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Życzymy udanych wypieków 🙂

JustynaJusta

Dołączam do komentarza. Otóż to w składnikach mamy 100 g mąki a juz dalej podczas robienia ciasta 120 g mąki. I faktycznie ciasto lejące, musiałam sporo mąki dodać.

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy