Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierś z indyka w sosie musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
23 minuty
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g piersi z indyka
  • 65 g cebuli
  • 60 g oleju
  • 130 g wody
  • 70 g śmietany 30%
  • 60 g musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 5 g suszonego oregano
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 65 g obranej cebuli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Wlać 60 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę. Dodać do cebuli 400 g pokrojonej w kostkę piersi z indyka, wsypać 5 g soli, 5 g suszonego oregano, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę słodkiej mielonej papryki iszczyptę ostrej mielonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podsmażyć mięso. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, wlać 130 g wody, 50 g śmietany 30%, dodać 60 g musztardy sarepskiej.
    Pozostałe 20 g śmietany 30% wymieszać z łyżką mąki pszennej tak aby nie było grudek.
    Wszystko wlać do naczynia z mięsem.
  5. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem gotować. Temperatura 100°C, czas 15 minut, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę. Mięso powinno być gotowe.
  7. Pierś z indyka w sosie musztardowym podawać z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.
Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Potrawę ugotowałam. Była całkiem dobra z wyrazistym ziołowo-musztardowym smakiem.
Przy okazji znalazłam że, w Icoook-u, program ma błąd. Tam gdzie jest mowa aby podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1. W urządzeniu temperatura jest ustawiona na 0.

KasiaI

Danie jest bardzo proste i zarazem pyszne. Podałam z ziemniakami, ilość wytworzonego sosu jest wystarczająca. Spokojnie najedzą się 4 osoby. Serdecznie polecam!

Zobacz również
Gulasz z polędwicy wieprzowej z cukinią
Jogurtowe ciasto z owocami
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa