Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierniczki z okienkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 100 g masła 
  • 70 g cukru
  • 140 g miodu
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao niesłodzonego
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g owocowych landrynek
Dodatkowe:
  • folia spożywcza
  • piekarnik
  • blacha i papier do pieczenia
  • wałek do ciasta
  • foremka do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdki
  • miseczka
  • foremka do wykrawania ciastek (Ø 3 cm)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć nóż, włożyć 100 g masła pokrojonego na kawałki, 70 g cukru, 140 g miodu, 20 g przyprawy korzennej do piernika i 1 łyżeczkę niesłodzonego kakao. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – czas 5 minut, temperatura 50°C, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę, dodać 2 jajka, 400 g mąki pszennej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ugniatać – 3 minuty, prędkość 2-3. 
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto przełożyć do miseczki, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  5. Schłodzone cisto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką wyciąć pierniczki, w środku każdego pierniczka wyciąć okrągły otwór. Pierniczki układać na blachę wyłożoną papierem, zachowując 2-3 cm odstępu. W otwór każdego pierniczka włożyć 2 landrynki.
  6. Piec 8 min w temperaturze 180°C, pierniczki można zdjąć z papieru dopiero gdy landrynki stężeją.
  7. Pierniczki z okienkiem podawać jako deser lub użyć jako ozdoby świąteczne.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Angielski deser banoffee
Banany smażone w cieście
Bakalie w miodzie
Egipski budyń
Churros – paluchy ptysiowe
Masa na wafle
Racuchy na piwie
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Jabłka w cieście
Kruche ciastka z marmoladą (bez jajek)
Kruche ciastka z marmoladą (bez jajek)
ptysie
Ptysie z kremem budyniowym
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Racuchy z twarogu
Koktajl z selerem naciowym, ananasem i pietruszką