Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierniczki z okienkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 100 g masła 
  • 70 g cukru
  • 140 g miodu
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao niesłodzonego
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g owocowych landrynek
Dodatkowe:
  • folia spożywcza
  • piekarnik
  • blacha i papier do pieczenia
  • wałek do ciasta
  • foremka do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdki
  • miseczka
  • foremka do wykrawania ciastek (Ø 3 cm)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć nóż, włożyć 100 g masła pokrojonego na kawałki, 70 g cukru, 140 g miodu, 20 g przyprawy korzennej do piernika i 1 łyżeczkę niesłodzonego kakao. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – czas 5 minut, temperatura 50°C, prędkość 4.
  2. Otworzyć pokrywę, dodać 2 jajka, 400 g mąki pszennej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ugniatać – 3 minuty, prędkość 2-3. 
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto przełożyć do miseczki, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  5. Schłodzone cisto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką wyciąć pierniczki, w środku każdego pierniczka wyciąć okrągły otwór. Pierniczki układać na blachę wyłożoną papierem, zachowując 2-3 cm odstępu. W otwór każdego pierniczka włożyć 2 landrynki.
  6. Piec 8 min w temperaturze 180°C, pierniczki można zdjąć z papieru dopiero gdy landrynki stężeją.
  7. Pierniczki z okienkiem podawać jako deser lub użyć jako ozdoby świąteczne.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa wege
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką