Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Omlety biszkoptowe ze śmietaną

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
8 minut
Czas pieczenia:
10 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:

Na omlety biszkoptowe:

  • 3 jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli

Na krem:

  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia omletów
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Dodać do naczynia 3 białka jaj oraz wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na sztywną pianę. Czas 3 minuty i 30 sekund, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać 70 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, dodać 3 żółtka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wymieszać masę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, wsypać 40g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto na omlety. Czas 15 sekund, prędkość 4.
  5. Zdjąć pokrywę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką na papier wykładać porcje ciasta tworząc 6 płaskich, okrągłych omletów. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec omlety około 10 minut.
  6. Upieczone omlety wyjąć z piekarnika, odkleić od papieru do pieczenia, przestudzić.
  7. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 400 g śmietany kremówki 36% i wsypać 50 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką cukierniczą. Na połówkę omleta wycisnąć krem przykryć to drugą połówką omleta. Na wierzchu omlety można posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Super puszyste, mieciutkie omlety. Pierwszy raz nie na patelni tylko w piekarniku. Swietna opcja! Robilam je dla dzieci na sniadanie, bez smietany, z dodatkiem swiezych owocow. Zamiennie uzylam ksylitolu- dalam go 40g i nastepnym razem dam mniej bo byly dla nas nieco za slodkie

Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango