Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mus jabłkowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
około 600 g musu
Czas gotowania:
15 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 800 g jabłek (waga po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 50 g wody
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g cukru (ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i tego jak są słodkie)
  • opcjonalnie szczypta mielonego cynamonu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

1. Ilość cukru zależna jest od tego jak bardzo słodkie są jabłka. Im słodsze tym mniej cukru
trzeba użyć.
2. Jeśli jabłka po posiekaniu nadal mają duże kawałki należy jeszcze raz je posiekać nożem
przez kilka sekund.

Przygotowanie:
  1. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Jabłek po obraniu
    powinno być 800 g.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 800 g obranych jabłek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Posiekać jabłka. Czas 12 sekund, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Łopatką zgarnąć jabłka ze ścianek
    naczynia.
  4. Do jabłek wlać 50 g wody, 10 g soku z cytryny, wsypać 15 g cukru oraz szczyptę cynamonu (według uznania). Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Ugotować mus. Temperatura 100°C, czas 15 minut, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, mus jest gotowy do użycia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie