Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mus jabłkowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
około 600 g musu
Czas gotowania:
15 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 800 g jabłek (waga po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 50 g wody
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g cukru (ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i tego jak są słodkie)
  • opcjonalnie szczypta mielonego cynamonu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

1. Ilość cukru zależna jest od tego jak bardzo słodkie są jabłka. Im słodsze tym mniej cukru
trzeba użyć.
2. Jeśli jabłka po posiekaniu nadal mają duże kawałki należy jeszcze raz je posiekać nożem
przez kilka sekund.

Przygotowanie:
  1. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Jabłek po obraniu
    powinno być 800 g.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 800 g obranych jabłek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Posiekać jabłka. Czas 12 sekund, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Łopatką zgarnąć jabłka ze ścianek
    naczynia.
  4. Do jabłek wlać 50 g wody, 10 g soku z cytryny, wsypać 15 g cukru oraz szczyptę cynamonu (według uznania). Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Ugotować mus. Temperatura 100°C, czas 15 minut, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, mus jest gotowy do użycia.
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy