Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Marynowana pierś z kurczaka z ryżem z warzywami w kremowym sosie musztardowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 1,5 łyżki soli do gotowania ryżu
  • 200 g młodej cukinii
  • 300 g marchewki
  • 1 nieduża papryka czerwona (ok 150g)
  • 80 g śmietanki 18%
  • 30 g musztardy sarepskiej (1 czubate łyżeczki)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g piersi z kurczaka  umyć, osuszyć , pokroić na skośne plastry grubości ok. 1cm. Do miseczki wsypać 1 łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej, wlać 3 łyżki oleju. Wymieszać marynatę, włożyć do niej kurczaka i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były w marynacie.

Krok 2 – 200 g młodej cukinii umyć, pokroić w plastry ok. 1,5 – 2cm. Jeśli cukinia jest większa – oczyścić z nasion (po oczyszczeniu powinno być ok. 200 g). Marchew obrać, pokroić w plastry ok 1,5cm. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w nieduże kawałki.

Krok 3 – Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 4 – Na tacce do gotowania na parze ułożyć pasek papieru do pieczenia, ułożyć na nim kawałki przyprawionego kurczaka. Tackę przykryć pokrywą.  

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć ok. 120 g pokrojonej papryki czerwonej, 200 g cukinii, ok. 280 g marchewki pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć warzywa do pojemnika do gotowania na parze. Wyjąć nóż.

Krok 7 – Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra (1200 g) wody, wsypać 1,5 łyżki soli, włożyć koszyczek z ryżem. Dzbanek zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z warzywami, przykryć tacką z kurczakiem. Gotować danie – program „Na parze”, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Pojemnik do gotowania na parze zdjąć z dzbanka. Zdjąć tackę z kurczakiem. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, poczekać aż obcieknie. Ryż wsypać do miski, dodać do niego ugotowane na parze warzywa, wsypać 0,5 łyżeczki drobnej soli i ¼ łyżeczki pieprzu (można więcej, do smaku). Ryż z warzywami wymieszać, trzymać w cieple.

Krok 9 – Z płynu po gotowaniu odmierzyć (pozostawić) 300 ml, pozostałą wodę wylać.

Krok 10 – W dzbanku założyć motylek, wlać 300 g płynu po gotowaniu ryżu, 80 g śmietanki 18%, dodać 2 czubate łyżeczki musztardy szczyptę pieprzu oraz 20 g mąki ziemniaczanej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, ogrzewać sos – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować sos, ewentualnie posolić i wymieszać łopatką.

Krok 12 – Pierś z kurczaka podawać jako danie obiadowe z ryżem z warzywami, sosem musztardowym, surówką, posypane np. szczypiorkiem lub koperkiem.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

Przepyszne!

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Rewelacja 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy