Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron penne z pesto migdałowym z miętą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
3
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 360 g makaronu penne
  • 60 g sera grana padano w kawałku
  • 100 g obranych (blanszowanych)migdałów
  • 10-15 szt liści świeżej mięty
  • 50 g cebuli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g mleka
  • 0,5 łyżeczki soli do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pesto migdałowe jest idealne do krótkich makaronów (farfalle, kolanka, penne). Pesto można przechowywać w hermetycznym opakowaniu w lodówce do 2 dni.
Zamiast śmietanki i mleka krowiego m0żna użyć śmietanki i mleka roślinnego.
Aby uzyskać ostrzejszy smak, można użyć nieobranych migdałów.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 60 g sera grana padano pokroić na kawałki ok. 1-2 cm, cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 10-15 liści świeżej mięty umyć i osuszyć. Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 60 g sera grana padano pokrojonego na kawałki ok. 1-2 cm, 100 g blanszowanych migdałów oraz 10-15 liści mięty. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 30 sekund, prędkość 12.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, masę przełożyć do innego naczynia. Naczynie miksujące przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli wlać 100 g śmietanki 30% oraz 50 g mleka. Dodać 0,5 łyżeczki soli oraz zmiksowane migdały z miętą i serem. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać pesto – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pesto do innego naczynia.

Krok 8 – Podawać wymieszane z ugotowanym, gorącym makaronem, posypane natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy