Przepis nadesłany przez: Sylwia Pastecka
Dodaj do ulubionych
Favorite

Langosz

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut +1 h czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
ok. 4 minuty (1 placek)
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki plus trochę do posypania
  • 100 g mleka
  • 200 g wody
  • 20 g kostki drożdży
  •  2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g sera Goudy
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g serka typu Almette
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • 150 g szynki typu szwarcwaldzkiej
  • pęczek szczypiorku posiekanego
  • 1 cebula szalotka
  • olej do smażenia
Dodatkowe:

Miska, miseczka, ściereczka, nóż, stolnica, wałek kuchenny, ręcznik  papierowy

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Miskę nasmarować olejem i odstawić.
  2. Do dzbanka miksującego założyć nóż, wsypać 500 g mąki, 100 g mleka, 200g wody, 20 g drożdży, 1½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Ugniatanie – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  3. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 150 g ser gouda. Rozdrobnić – 10 sekund, prędkość 6. 
  5. Ser przełożyć do miseczki. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 5 sekund, prękość 6.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, czosnek zgarnąć szpatułką na dno dzbanka, dodać 200 g kwaśnej śmietany, 200 g serka Almette, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2-3 krople soku z cytryny. Zmiksować 20 sekund, prędkość 4, przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
  7. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków, rozłożyć na stolnicy obficie posypanej mąką rozwałkować na cienkie, okrągłe placki (Ø ok. 15 cm) i smażyć na patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy.
  8. Do dzbanka miksującego założyć nóż, włożyć 150 g szynki i obraną cebulę przekrojoną na 4 części. Rozdrobnić – 20 sekund, prędkość 6. 
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, szpatułką zgarnąć wszystkie składniki na dno naczynia, dodać łyżkę oleju. Podsmażyć – temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1. Przełożyć do miseczki.
  10. Langosze posmarować kremem czosnkowym, położyć  przesmażoną szynkę z cebulą i posypać startym serem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką