Przepis nadesłany przez: Sylwia Pastecka
Dodaj do ulubionych
Favorite

Langosz

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut +1 h czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
ok. 4 minuty (1 placek)
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki plus trochę do posypania
  • 100 g mleka
  • 200 g wody
  • 20 g kostki drożdży
  •  2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g sera Goudy
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g serka typu Almette
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • 150 g szynki typu szwarcwaldzkiej
  • pęczek szczypiorku posiekanego
  • 1 cebula szalotka
  • olej do smażenia
Dodatkowe:

Miska, miseczka, ściereczka, nóż, stolnica, wałek kuchenny, ręcznik  papierowy

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Miskę nasmarować olejem i odstawić.
  2. Do dzbanka miksującego założyć nóż, wsypać 500 g mąki, 100 g mleka, 200g wody, 20 g drożdży, 1½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Ugniatanie – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  3. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 150 g ser gouda. Rozdrobnić – 10 sekund, prędkość 6. 
  5. Ser przełożyć do miseczki. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 5 sekund, prękość 6.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, czosnek zgarnąć szpatułką na dno dzbanka, dodać 200 g kwaśnej śmietany, 200 g serka Almette, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2-3 krople soku z cytryny. Zmiksować 20 sekund, prędkość 4, przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
  7. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków, rozłożyć na stolnicy obficie posypanej mąką rozwałkować na cienkie, okrągłe placki (Ø ok. 15 cm) i smażyć na patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy.
  8. Do dzbanka miksującego założyć nóż, włożyć 150 g szynki i obraną cebulę przekrojoną na 4 części. Rozdrobnić – 20 sekund, prędkość 6. 
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, szpatułką zgarnąć wszystkie składniki na dno naczynia, dodać łyżkę oleju. Podsmażyć – temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1. Przełożyć do miseczki.
  10. Langosze posmarować kremem czosnkowym, położyć  przesmażoną szynkę z cebulą i posypać startym serem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek