Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak po chińsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
15 minut
Składniki:

Ciasto do obtoczenia mięsa

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody wymieszanej z 3/4 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Marynata:

  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki (może być mrożona lub suszona)
  • 1/2 łyżeczkę tymianku
  • szczypta papryki
  • sok z cytryny
  • 1 pierś kurczaka
  • olej
  • ziarna sezamu

Sos słodko-kwaśny

  • 1,5 łyżki sosu sojowego (lub 1 łyżka maggi z 1 łyżką wody)
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżkę octu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek wody,
  • szczypta bazylii

Surówka

  • kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • 1 cebulę
  • 1 jabłko
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu
  • odrobina papryki w proszku

Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę: Do miski wsyp 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej pietruszki, 1/2 łyżeczkę tymianku, dodaj szczyptę papryki, sok z cytryny, wymieszaj.
  2. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój na plastry lub w paski. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na 1h.
  3. Przygotuj ciasto do obtoczenia mięsa: Do czystej miski wsyp 1 szklankę mąki, 1/2 łyżeczkę soli, dodaj 1 jajko oraz 1/2 szklanki wody wymieszanej z 3/4 łyżeczki sody. Całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem (ok.1 minutę), aby powstało jednolite ciasto.
  4. Na patelni rozgrzać olej.
  5. Plastry piersi z kurczaka obtocz w cieście i smaż (ok. 4-5 minut) na złoty kolor.
  6. Ugotuj ryż z dodatkiem wegety.
  7. Przygotuj sos słodko-kwaśny: Do garnka wlej 1,5 łyżki sosu sojowego (lub 1 łyżka maggi z 1 łyżką wody), dodaj 1,5 łyżki cukru kryształu, 1 łyżkę octu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wody, szczyptę bazylii. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu. Gotowy sos przelej mięso lub podaj oddzielnie w sosjerce.
  8. Przygotuj surówkę: Kapustę pekińską poszatkuj, pokrój 3 pomidory 1 cebulę, 1 jabłko. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1-2 łyżki majonezu i paprykę w proszku, wymieszaj.
  9. Na talerze nałóż porcje ryżu, surówkę oraz mięso z sosem posypane sezamem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką