Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kulfi – indyjskie lody z kardamonem i pistacjami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + czas schłodzenia
Liczba porcji:
2
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 10-12 sztuk pistacji lub migdałów
Dodatkowe:

foremki lub małe pojemniki na lody

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W dużym garnku podgrzej 500 ml mleka na średnim ogniu, aż zacznie się gotować.
  2. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień na mały i gotuj je dalej, mieszając je co jakiś czas, aż zmniejszy swoją objętość o około 1/3.
  3. Dodaj 1/2 szklanki cukru oraz 1/2 łyżeczki kardamonu do mleka oraz mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  4. Zdejmij garnek z ognia i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
  5. Przelej masę kulfi do specjalnych foremek lub małych pojemników na lody.
  6. Posyp pokruszonymi pistacjami lub migdałami na wierzch lodów.
  7. Ostudź i umieść foremki w zamrażarce na około 6-8 godzin lub do momentu, aż lody będą całkowicie zamrożone.
  8. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki i poczekaj kilka minut, aż się lekko rozmrożą i będą łatwe do podania.
  9. Udekoruj lody dodatkowymi pistacjami lub migdałami przed podaniem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką