Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
1 kulebiak o długości 25-30 cm
Czas gotowania:
45 minut
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 270 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania ciasta
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 115 g mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko

Farsz z kapusty kiszonej i grzybów:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 30 g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1000 g wody
Dodatkowe:
  • foremka keksówka o długości 30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. 300 g kapusty kiszonej dobrze odcisnąć. 50 g suszonych grzybów zalać wodą, odstawić na około 60 minut.

2. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, dodać odciśnięte 300 g kapusty kiszonej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, wlać 1000g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować kapustę. Temperatura 100°C, czas 30 minut, prędkość 1.

3. Zdjąć pokrywę, kapustę przelać na sitko, aby odsączyła się z wody, wyjąć ziela angielskie i liście laurowe. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 7 sekund, prędkość 5.

4. Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Wyjąć nóż, założyć mieszadło, wlać 30 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, założyć nóż. Dodać do naczynia odciśniętą, ugotowaną kapustę kiszoną i odciśnięte z wody grzyby. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko rozdrobnić. Czas 13 sekund, prędkość 5.

6.Zdjąć pokrywę, dodać pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 2.

7.Zdjąć pokrywę, farsz przełożyć do miski.

8.Do czystego naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 115 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 15 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.

9.Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.

10. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g mąki pszennej, pół płaskiej łyżeczki soli, 1 całe jajko i wlać 25 g rozpuszczonego prędzej masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 15 sekund, prędkość 4.

11.Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.

12. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

13. Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrośnięte ciasto, rozwałkować je na prostokąt o długości około 30 cm. Na drożdżowe ciasto równomiernie rozsmarować farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Ciasto zawinąć w rulon, brzegi ciasta podwinąć pod spód.

14. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niego zwinięte ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na około 20 minut.

15. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec kulebiak około 45 minut.

Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek