Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
1 kulebiak o długości 25-30 cm
Czas gotowania:
45 minut
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 270 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania ciasta
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 115 g mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko

Farsz z kapusty kiszonej i grzybów:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 30 g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1000 g wody
Dodatkowe:
  • foremka keksówka o długości 30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. 300 g kapusty kiszonej dobrze odcisnąć. 50 g suszonych grzybów zalać wodą, odstawić na około 60 minut.

2. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, dodać odciśnięte 300 g kapusty kiszonej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, wlać 1000g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować kapustę. Temperatura 100°C, czas 30 minut, prędkość 1.

3. Zdjąć pokrywę, kapustę przelać na sitko, aby odsączyła się z wody, wyjąć ziela angielskie i liście laurowe. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 7 sekund, prędkość 5.

4. Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Wyjąć nóż, założyć mieszadło, wlać 30 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.

5. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, założyć nóż. Dodać do naczynia odciśniętą, ugotowaną kapustę kiszoną i odciśnięte z wody grzyby. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko rozdrobnić. Czas 13 sekund, prędkość 5.

6.Zdjąć pokrywę, dodać pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 2.

7.Zdjąć pokrywę, farsz przełożyć do miski.

8.Do czystego naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 115 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 15 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.

9.Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.

10. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g mąki pszennej, pół płaskiej łyżeczki soli, 1 całe jajko i wlać 25 g rozpuszczonego prędzej masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 15 sekund, prędkość 4.

11.Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.

12. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

13. Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrośnięte ciasto, rozwałkować je na prostokąt o długości około 30 cm. Na drożdżowe ciasto równomiernie rozsmarować farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Ciasto zawinąć w rulon, brzegi ciasta podwinąć pod spód.

14. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niego zwinięte ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na około 20 minut.

15. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec kulebiak około 45 minut.

Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa wege
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką