Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kokosowy ryż z mango – tajski deser

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
25 minut
Składniki:
  • 2 owoce mango surowe lub mrożone
  • 100 g ryżu kleistego (lub okrągło-ziarnistego / do sushi)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Dodatkowe:
  • 2 miseczki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zamiast mango można podać świeży i dojrzały ananas
Przygotowanie:
  1. Ryż (100 g) przepłukać na sicie, zalać 150 ml wody i gotować ok. 10 minut. Zostawić pod przykryciem ok 15 minut.
  2. Zagotować mleczko kokosowe ( 400 ml) ze szczyptą soli i 1 łyżeczką cukru, połowę wlać do ryżu, dokładnie wymieszać.
  3. Ryż przełożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć pokrojone kawałki mango.
  4. Polać pozostałym mleczkiem kokosowym (200 ml)
  5. Można podawać od razu lub po schłodzeniu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado