Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kokosowy ryż z mango – tajski deser

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
25 minut
Składniki:
  • 2 owoce mango surowe lub mrożone
  • 100 g ryżu kleistego (lub okrągło-ziarnistego / do sushi)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Dodatkowe:
  • 2 miseczki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zamiast mango można podać świeży i dojrzały ananas
Przygotowanie:
  1. Ryż (100 g) przepłukać na sicie, zalać 150 ml wody i gotować ok. 10 minut. Zostawić pod przykryciem ok 15 minut.
  2. Zagotować mleczko kokosowe ( 400 ml) ze szczyptą soli i 1 łyżeczką cukru, połowę wlać do ryżu, dokładnie wymieszać.
  3. Ryż przełożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć pokrojone kawałki mango.
  4. Polać pozostałym mleczkiem kokosowym (200 ml)
  5. Można podawać od razu lub po schłodzeniu.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką