Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
12 szt - połówek
Czas gotowania:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych
  • 60 g suszonych pomidorów osączonych z zalewy (ok 6 szt)
  • 15 g nasion słonecznika ( łuskane)
  • 30 g gęstego majonezu ( 2 łyżki)
  • 30 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu do smaku (ok ¼ łyżeczki)
  • Dodatkowo do dekoracji: świeże listki bazylii
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Aby jajka nie ślizgały się na półmisku można ułożyć je np. na listkach rukoli, drobno pokrojonej sałacie lodowej lub kapuście pekińskiej.

Przygotowanie:

Krok 1 – 6 jajek przekroić na połówki, delikatnie wyjąć żółtka, białka ułożyć na półmisku płaską stroną do góry. 6 szt pomidorów suszonych osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć żółtka z 6 jajek, 60 g osączonych z zalewy i pokrojonych na mniejsze kawałki pomidorów suszonych, 15 g łuskanych nasion słonecznika. Dodać 30 g gęstego majonezu (2 łyżki), 30 g gęstego jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli sporą szczyptę pieprzu (ok ¼ łyżeczki). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Ponownie zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżeczki nakładać porcje pasty do połówek białek, wypełniając je i formując na nich kopczyki. Udekorować listkami świeżej bazylii.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy