Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jagodzianki

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
60 minut
Liczba porcji:
ok. 14 sztuk
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 560 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • szczypta soli
  • 75 g masła

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 30 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 170 g cukru pudru
  • 7-8 łyżek wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 całe jajko
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 150 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 30 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  2. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  3. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 540 g mąki pszennej, szczyptę soli, wlać 75 g rozpuszczonego prędzej w rondelku masła, wlać pozostałe 100 g mleka, wsypać 55 g cukru i wbić 2 całe jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 15 sekund, prędkość 4.
  4. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  5. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  6. Do miski wsypać 300 g jagód, 30 g cukru i 10 g mąki ziemniaczanej, całość wymieszać.
  7. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki pszennej wyjąć wyrośnięte drożdżowe ciasto, lekko je zagnieść, następnie podzielić je na 14 równych kawałków.
  8. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć dłonią na cienki placek, na środku placka położyć kopiatą łyżkę jagód. Zlepić ze sobą brzegi ciasta jak na pieroga, aby nadzienie nie wypłynęło. Uformować owalną bułeczkę.
  9. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę układać na blachę w lekkich odstępach od siebie. Zakryć je ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. W miseczce rozklepać jedno całe jajko. Każdą jagodziankę posmarować na wierzchu jajkiem.
  11. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec jagodzianki około 25 minut.
  12. Upieczone jagodzianki wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  13. W naczyniu miksującym zamontować nóż, wsypać 170 g cukru pudru, wlać 7-8 łyżek wody i 3 łyżki soku z cytryny. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać składniki na lukier. Czas 40 sekund, prędkość 3.
  14. Zdjąć pokrywę. Lukrem posmarować każdą jagodziankę.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek