Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Greckie kofty w boczku faszerowane serem feta

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 220 g chudego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 220 g mięsa z udźca wołowego
  • 130 g sera feta
  • 8 plastrów boczku wędzonego surowego w plastrach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  •  Olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso wieprzowe i wołowe starannie oczyścić z błon, pokroić na kawałki 1-2cm, czosnek obrać. Ser feta pokroić w prostokątne kawałki ok. 1x1x4cm.

Krok 2 – W  naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia. Do dzbanka włożyć mięso wieprzowe, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  przełożyć mięso do innego naczynia.

Krok 5 – Do naczynia miksującego włożyć mięso wołowe . Zamknąć pokrywę. Zmiksować mięso – czas 20 sekund, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć  pokrywę,  do naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej mięso wieprzowe z czosnkiem, wsypać przyprawy, zamknąć pokrywę i wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 4, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka,  przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski. Z masy uformować 8 owalnych kotlecików. W każdym kotleciku zrobić podłużny, głęboki „dołek” i umieścić w nim ser feta. Dokładnie zalepić ser mięsem. Każdą porcję mięsa owinąć plastrem boczku i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika (180˚C) na ok 15 min. Podawać po 2 sztuki na porcję, np. z sosem jogurtowym, z opiekanymi ziemniakami i warzywami z grilla.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy