Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gofry

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 5 jajek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 450 g wody gazowanej
  • 300 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 90 g oleju
Dodatkowe:
  • gofrownica
  • kratka do studzenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Robot kuchenny MRK-17
Zobacz więcej
Gofrownica MGO-13
Zobacz więcej
Wskazówki:

W zależności od mocy gofrownicy czas pieczenia gofrów może być różny. 

Przygotowanie:
  1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. 
  2. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać ¼ łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 minuty, prędkość 4. Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek, a pianę przełożyć do innego naczynia. 
  3. Do dzbanka miksującego założyć nóż, dodać 450 g wody, 90 g oleju, 300 g mąki, 50 g cukru, 10 g proszku do pieczenia, 5 żółtek. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – 1 minuta, prędkość 4. 
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto przelać do naczynia, w którym znajduje się piana i wymieszać łopatką.
  5. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać po około 3 łyżki ciasta na porcję. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry przekładać na kratkę do studzenia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną. 
Udostępnij:
4.6 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy