Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gofry

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 5 jajek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 450 g wody gazowanej
  • 300 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 90 g oleju
Dodatkowe:
  • gofrownica
  • kratka do studzenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Robot kuchenny MRK-17
Zobacz więcej
Gofrownica MGO-13
Zobacz więcej
Wskazówki:

W zależności od mocy gofrownicy czas pieczenia gofrów może być różny. 

Przygotowanie:
  1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. 
  2. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać ¼ łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 minuty, prędkość 4. Otworzyć pokrywę dzbanka, zdjąć motylek, a pianę przełożyć do innego naczynia. 
  3. Do dzbanka miksującego założyć nóż, dodać 450 g wody, 90 g oleju, 300 g mąki, 50 g cukru, 10 g proszku do pieczenia, 5 żółtek. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – 1 minuta, prędkość 4. 
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto przelać do naczynia, w którym znajduje się piana i wymieszać łopatką.
  5. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać po około 3 łyżki ciasta na porcję. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry przekładać na kratkę do studzenia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną. 
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy