Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto rabarbarowe

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
45 min
Składniki:

• 4 jajka
• 120 g cukru pudru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• ½ szklanki roztopionego masła
• 240 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• rabarbaru
• ½ łyżeczki cynamonu

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Wyjąć odpowiednio wcześniej jajka z lodówki tak, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 2 – Odciąć z rabarbaru liście, a łodyżki umyć, osuszyć o pokroić na plasterki o wielkości około centymetra-dwóch.
Krok 3 – Przygotować tortownicę o średnicy nie mniejszej niż 26 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Krok 4 – Nagrzać piekarnik do 180˚C.
Krok 5 – Wbić do miski jajka, dodać do nich cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubić na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji (ok. 8 min). Cały czas miksując, do masy powoli dodawaj roztopione masło.
Krok 6 – W osobnej misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Do mokrej masy wsypać niecałą połowę składników suchych i miksować na wolnych obrotach. Powoli dosypać pozostałą część składników suchych.
Krok 7 – Ciasto przełożyć do tortownicy, dodać rabarbar i całość posypać cynamonem.
Krok 8 – Piec ok. 45 min do zarumienienia się ciasta. Suchym patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska