Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto rabarbarowe

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
45 min
Składniki:

• 4 jajka
• 120 g cukru pudru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• ½ szklanki roztopionego masła
• 240 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• rabarbaru
• ½ łyżeczki cynamonu

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Wyjąć odpowiednio wcześniej jajka z lodówki tak, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 2 – Odciąć z rabarbaru liście, a łodyżki umyć, osuszyć o pokroić na plasterki o wielkości około centymetra-dwóch.
Krok 3 – Przygotować tortownicę o średnicy nie mniejszej niż 26 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Krok 4 – Nagrzać piekarnik do 180˚C.
Krok 5 – Wbić do miski jajka, dodać do nich cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubić na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji (ok. 8 min). Cały czas miksując, do masy powoli dodawaj roztopione masło.
Krok 6 – W osobnej misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Do mokrej masy wsypać niecałą połowę składników suchych i miksować na wolnych obrotach. Powoli dosypać pozostałą część składników suchych.
Krok 7 – Ciasto przełożyć do tortownicy, dodać rabarbar i całość posypać cynamonem.
Krok 8 – Piec ok. 45 min do zarumienienia się ciasta. Suchym patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką