Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podana ilość składników wystarcza na 1 dużą blachę z kuchenki lub 2 blachy do ciasta prostokątne.

Proporcje ciasta na 1 blachę (dla 2-3 osób): 220g mąki, 150ml wody, 5g drożdży, szczypta soli i pozostałych przypraw.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać cukier, sól, oliwę, mąkę i pozostałe przyprawy. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 4 – Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja: Wyrabiania ciasta, czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 1.

Krok 5 –  Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na 30 min.

Udostępnij:
4.4 13 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Wychodzi pyszna pizza

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Smacznego!:)

Natalia

Bardzo dobre ciasto. Pyszna pizza. Wczesniej zawsze robilismy recznie

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

magdalena278

super wychodzi

joanna.szustakiewicz

Bardzo się cieszymy 🙂

Manga

Na icooku troszeczkę inne proporcje 🙂 Muszę przyznać że ciasto mega ❤️ (tylko bez przypraw robiłam)

joanna.szustakiewicz

Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką