Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podana ilość składników wystarcza na 1 dużą blachę z kuchenki lub 2 blachy do ciasta prostokątne.

Proporcje ciasta na 1 blachę (dla 2-3 osób): 220g mąki, 150ml wody, 5g drożdży, szczypta soli i pozostałych przypraw.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać cukier, sól, oliwę, mąkę i pozostałe przyprawy. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 4 – Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja: Wyrabiania ciasta, czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 1.

Krok 5 –  Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na 30 min.

Udostępnij:
4 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Wychodzi pyszna pizza

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Smacznego!:)

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy