Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto na pizzę – przepis podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podana ilość składników wystarcza na 1 dużą blachę z kuchenki lub 2 blachy do ciasta prostokątne.

Proporcje ciasta na 1 blachę (dla 2-3 osób): 220g mąki, 150ml wody, 5g drożdży, szczypta soli i pozostałych przypraw.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać cukier, sól, oliwę, mąkę i pozostałe przyprawy. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 4 – Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja: Wyrabiania ciasta, czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 1.

Krok 5 –  Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na 30 min.

Udostępnij:
4.5 11 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Wychodzi pyszna pizza

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Smacznego!:)

Natalia

Bardzo dobre ciasto. Pyszna pizza. Wczesniej zawsze robilismy recznie

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

magdalena278

super wychodzi

joanna.szustakiewicz

Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy