Przepis nadesłany przez: Daniel Buza
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto na pizzę bez wyrastania

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 115 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru (0,5 łyżeczki)
  • 215 g mąki ( najlepsza typu „0”)
  • 5 g soli (0,5 łyżeczki)
  • 15 g oleju ( 2 łyżki)
Dodatkowe:

Do ciasta można dodać 1 łyżkę ziół włoskich

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie!
  2. Blachę nagrzewamy razem z piekarnikiem.
  3. Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 115 g mleka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Podgrzać – temperatura 37°C, czas 1minuta, obroty 1.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, wrzucić 25 g świeżych drożdży oraz 5 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ustawić czas 1 minutę, obroty 3.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, wsypać 215 g mąki, 5 g soli oraz 15 g oleju. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wybrać Ustawienia Automatyczne – Ugniatanie czas 3 minuty, obroty 2.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę i rozwałkować. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąkę.
  7. Na pizzę układamy składniki wg. upodobania.
  8. Czas pieczenia około 11-15 minut, temperatura 230°C bez termoobiegu.
Udostępnij:
4.4 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado